Het eiland van de enige echte Hollandse Babi-Pangang en Karkó stobá


Daar stond ik dan precies 2 jaar geleden op het  roze vliegveld van Bonaire. 15 Uur eerder had ik met heel veel gejank afscheid genomen van al mijn familie en vrienden op Schiphol. Mijn leven op Bonaire ging dus echt beginnen.  Ik was nog nooit op Bonaire geweest. Mijn eerste keer op het eiland van André van Duin en Henny Huisman. Enthousiast dat ik was!

Na 5 dagen op Bonaire sloeg mijn enthousiasme om. Ik vroeg me af wat ik in hemelsnaam op dit eiland was komen doen.  Ik zag alleen maar Hollanders om mij heen, het was alsof ik gewoon naar een dorp in Limburg  was verhuisd, er was niets te doen, de meeste gezichten had ik al een paar keer gezien en ik miste the Caribbean feeling. Ik vroeg me af hoe ik er ‘absolutely fabulous’ uit zou kunnen zien als er geen fatsoenlijke winkels zijn om te shoppen. Uit wanhoop boekte ik gelijk een ticket naar Curaçao om bij mijn tante uit te huilen omdat ik volgens mij een grote fout had gemaakt door naar Bonaire te verhuizen.

1424313_10151952979452088_36452422_n

Dat was twee jaar geleden. Nu kijk ik er heel anders tegenaan. Ik geniet elke dag opnieuw van dit eiland. Dit is de beste beslissing die ik ooit heb gemaakt. Het lijkt alsof ik op een ‘never ending’ vakantie ben.  Bonaire heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt in de afgelopen twee jaar dat ik hier ben. Je kan hier zelfs Hollandse Babipangang kopen. Ja! Hollandse Babipangang. Ik heb het niet verzonnen, hoor. Tja, als Hollanders naar het buitenland verhuizen willen ze natuurlijk een stukje Holland meenemen en dus lekker Hollandse babipangang eten en niet de Chinees van de snèk! Ik houd het lekker bij mijn kabritu stobá of karkó na flecha. Alleen dan proef je Bonaire!

Bonaire is een eiland van mogelijkheden. Op professioneel gebied is er nog zoveel dat ontwikkeld kan worden en young professionals hebben zoveel mogelijkheden om zichzelf in een beroep te ontwikkelen.

katslastday-011

Elke dag landt er een vliegtuig van KLM of Arkefly met nieuwe bewoners voor Bonaire. Avonturiers, gelukszoekers, harde werkers, idealisten, betweters, Change-makers, dromers, stressontduikers, belastingontduikers, noem maar op. Ze zitten allemaal net zo enthousiast als ik twee jaar geleden in de Boeing 747 van de KLM.  Een nieuw begin of een vervolg van een verhaal. Daar gaat iedereen voor.
De huizen schieten als paddenstoelen uit de grond. Er wordt gewerkt aan de infrastructuur en er zijn nieuwe rotondes en fietspaden. Net Holland zou je bijna zeggen! Stiekem hoop ik dat een geniale brein besluit om een H&M te openen. Ik ben de “one size fits all maar niet heus”, “na 2x wassen ben ik gekrompen”, “i’m so freaking ugly and overpriced” outfits die ze hier verkopen zat!

Sommige van de huidige inwoners hebben het gevoel dat ze hergekoloniseerd worden en natuurlijk zit daar waarheid in. Deze onvrede uitte zich in stevig protest het afgelopen half jaar. NOS KE BONEIRU BÈK! STOP DUTCH INVASION! Dit waren de uitspraken van de demonstranten. Terwijl KLM dagelijks landt en de protesten doorgaan, gaat mijn leven ook gewoon door. Mijn nieuwe leven.

images

Bonaire is mijn thuis geworden. Het eiland van de vissers, simadan en karko.  Als ik even van het eiland ben, heb ik het gevoel terug naar huis te willen. Bonaire ruikt naar de zee en heel soms word je overvallen door de geur van ezelurine. Ezels zijn er overal. Vooral in het verkeer moet je opletten dat je er niet eentje aanrijdt.

10522680_10152638658653445_455739181190755208_n

Er gebeurt weinig spannends op dit eiland. Het enige spannende dat mij is overkomen, is dat mijn splinternieuwe auto gestolen werd. De agente moest lachen want het was de eerste keer in de geschiedenis van Bonaire dat een Kia Picanto gestolen was. Tja, heb ik ook een beetje bijgedragen aan de geschiedenis van Bonaire. Ik werd ook dagelijks gestalked door  6 leguanen die mijn porch hun nieuwe thuis hebben gemaakt. Het begon met 1 vrouwelijke leguaan daarna volgden 5 mannen. De slettebak lokte al de mannetjes naar mijn porch en doordat mijn porch omheind was door een muur konden ze er niet uit en leefden ze op mijn porch verder van de liefde voor elkaar! Typische mannen zou je kunnen zeggen, gelokt worden door een vrouw en dan gevangen zitten in een situatie waar ze niet uit kunnen.10299573_10152319161722088_5503243443007413506_n

IMG_1314

Soms is het hier echt wel een beetje saai. Daar ben ik heel eerlijk in. Ik ben door de stilte en rust helemaal “Zen” geworden. Door de rust en saaiheid ga je dingen bedenken om jezelf bezig te houden. Tegenwoordig heb  ik hobby’s!Ik maak sieraden en ik blog. Mijn moeder lag helemaal in een deuk toen ik de mededeling deed dat ik sieraden van Afrikaanse stoffen maak. Ik ben namelijk een persoon met twee linkerhanden en geen geduld voor priegelwerk. Maar Bonaire heeft mij geleerd om veel geduld te hebben. Alles duurt lang, alles is traag en de mentaliteit van ‘als het vandaag niet lukt is er altijd morgen, overmorgen of misschien twee weken later’ heerst.

1470402_10151952901902088_749779580_n

Voorlopig wil ik hier niet weg. Ik heb hier mijn eigen paradijs gecreëerd. T’aki Mi Ta Bebaaa

1460264_10152800681167088_7886134574227275086_n

Advertenties

11 thoughts on “Het eiland van de enige echte Hollandse Babi-Pangang en Karkó stobá”

 1. Chris!! Goed geschreven…as always en wat een geweldige foto’s van jou!! Geen gek idee trouwens, een H&M openen daar. Misschien heb je iemand op een idee gebracht. X

  Liked by 1 persoon

 2. Ik mis juist het Bonaire van 10 jaar geleden.
  Na 10-10-10 te veel regeltjes, Van Tweel en de absurd gestegen prijzen. Vooral voor de locals is hun eiland erg duur geworden.

  Liked by 1 persoon

 3. Ik wilde graag even naar Bonaire voor een korte vakantie. Een familielid die daar woont raad het mij af. Het is niet meer de Bonaire die je kent. Zij is bang dat ik me ga ergeren aan wat ik nu daar zie of erger nog, dat ik me ermee ga bemoeien. Jammer.

  Liked by 1 persoon

  1. Het kan zijn dat de huidige situatie tegenvalt. Vooral de prijzen op het eiland e.d. Ik geloof zelf dat jezelf je eigen plezier maakt op elke plek waar je naar toe gaat. Bonaire is misschien niet de Bonaire van 5 of 10 jaar geleden, maar je maakt er zelf van wat jij ervan wil maken.

   Like

 4. Ik vond het vreselijk om een franchise AH te ontdekken op Bonaire. De wandelende huisvrouwen met een stokbrood onder de arm bewijzend dat zij multicultureel eten?

  Gelukkig heb ik ook verse kokosmelk rechtstreeks uit de boom gedronken.

  Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s