Antilliaanse mannen….Zijn onbetrouwbaar..?


Zeg nou eerlijk, dit komt je bekender voor dan de zin “Antilliaanse mannen zijn betrouwbare mannen”.  Het is zo gemakkelijk geworden om Antilliaanse mannen onbetrouwbaar, agressief en waardeloos te noemen. Gesprekken over de Antilliaanse man zijn vaak negatief. Ik word er soms moedeloos van.

Mijn ooms waren de Antilliaanse mannen in mijn leven toen ik opgroeide. Ik leerde mijn vader op latere leeftijd pas kennen. Voordat ik een band met hem kon en wilde creëren, werd hij uit het even gerukt. De meeste van mijn ooms waren voorbeeldige mannen: hardwerkende mensen, goede vaders voor hun kinderen en vooral betrouwbaar. Mijn neefjes zijn ook opgegroeid tot toppertjes. Allemaal al jaren dezelfde vriendin, je hoort nooit dat ze in de problemen zijn, werken hard en één van hen is zelfs al getrouwd en is een fantastische vader voor zijn zoon. Zo zijn er tig van dit soort voorbeelden in onze gemeenschap en toch moeten deze mannen vechten tegen het negatieve stigma.

Bijna al mijn langdurige relaties waren met Antilliaanse guy’s. Ik weet niet of het een bewuste of onbewuste keuze is. Laten we het onder de noemer “ze komen op mijn pad” plaatsen. De reacties die ik dan vaak krijg, zijn: “wees wel realistisch met zulke mannen”, “kòrda bon, hòmber pretu no ta kos di konfia” en “wordt vooral niet verliefd op Antilliaanse mannen”. Ik had verwacht dat men hier in het Caribisch gebied positiever zou zijn over Antilliaanse mannen, maar hier zijn vooral vrouwen negatief over de mannen en sporen mannen onderling elkaar aan om negatief gedrag voort te zetten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit echt een positieve relatie met een Antilliaans guy heb gehad, maar dat betekent niet dat ik ‘het vertrouwen in de Antilliaanse man’ heb opgegeven en ze allemaal onbetrouwbare klootzaken vind. Elke ontmoeting met een Antilliaanse guy is voor mij weer een nieuwe beleving. De eerdere negatieve ervaring laat ik achterwege en ik stel me open op naar de nieuwe guy om hem te leren kennen. Ik heb interesse in de nieuwe persoon. De man in kwestie is een uitdaging voor mij. Als hij wil liegen en bedriegen, liegt en bedriegt hij eigenlijk zichzelf. Hij verpest het niet voor de andere mannen. Dat gun ik hem niet!

dear black men

Ik word weleens naïef genoemd omdat ik deze houding heb. Er wordt weleens gevraagd waarom ik mijn tijd verspil met het leren kennen van een Antilliaanse man, omdat er toch nooit iets goeds uit zou komen. Hebben de vrouwen die zelf steeds negatief zijn over de Antilliaanse man niet zelf een aandeel in zijn gedrag? Wat voor goeds heeft een man – die al een negatieve stempel heeft voordat wij hem hebben leren kennen – ons nog te bieden? Antilliaanse mannen moeten bij voorbaat bewijzen dat hun intenties gemeend zijn en ze moeten aan allerlei verwachtingseisen voldoen om überhaupt aan alle wensen van sommige vrouwen te kunnen voldoen.

Als ik terugkijk naar mijn mislukte relaties met Antilliaanse mannen geef ik mezelf de schuld dat ik vanaf het begin ben blijven hangen. Vaak voel je al snel dat iets niet lekker zit, maar wij willen het blijven proberen en negeren de signalen die er vanaf het begin zijn. Als het mis gaat, zeggen we al te graag: “zie je wel, typisch de Antilliaanse onbetrouwbare man.” Ik ben mij er ook wel van bewust dat de cijfers er niet om liegen er dat er binnen onze gemeenschap zichtbare problemen zijn tussen man en vrouw, zoals veel echtscheidingen, veel mannen met buitenechtelijke relaties, vaderloze kinderen en huiselijk geweld.

Maar wat als wij onze houding zouden veranderen en moeders hun zoons motiveren om positieve rolmodellen te worden? Wat als wij als vrouwen onze prachtige mannen gaan zien als Koningen in plaats van onbetrouwbare honden? Denk jij dat er iets zal veranderen?

queens inspire kings

Zeg eens eerlijk: Als ik het over de Antilliaanse man heb, wat komt er dan als eerste in je op?

 

Advertenties

12 thoughts on “Antilliaanse mannen….Zijn onbetrouwbaar..?”

  1. Gelukkig zijn er daar tegenover ook mannen die na 2 kinderen met een vrouw wel klaar zijn en een happily ever after hebben. Over die mannen hebben wij het te weinig. We hebben het vaak over die voorbeelden van 1 met 17 kinderen. Er zijn weinig mensen die de positieve voorbeelden benoemen, maar altijd de extreme voorbeeld benoemen. Mijn ooms hebben allemaal kinderen bij een vrouw. Geen buitenechtelijke kinderen e.d. Dat zijn mijn voorbeelden. Hoe meer we ons focussen op de positieve voorbeelden hoe meer positieve voorbeelden er zullen volgen

   Like

 1. Tja, wat ik altijd te horen krijg…ja die van jouw is geen “echte” antilliaan….een nepperd. En waarom?? Omdat hij trouw is, hard werkt en een goede vader voor zijn 3 zonen is (van dezelfde vrouw 😉 )

  Liked by 2 people

  1. Dit is precies wat ik bedoel. Het negatieve stigma. Hij moet zich bij wijze van spreke bewijzen dat hij niet zo is als alle anderen. Hij is ” Vernederlands, Nep” etc. Niemand die stilstaat en denkt.. Dit is een gewone man. Geen issues, een goede vader een goede echtgenoot.

   Like

 2. De vooroordelen komen niet zomaar uit de lucht vallen. De oorzaak zit hem veelal in het dwaze macho-gedrag. Moeders wakkeren dat vaak ook aan.
  Mijn kleine prins dit , mijne kleine prins dat. Stoer zijn, flink zijn, sterk zijn. Een jongen mag bijna alles. Over zijn kleinerende en negatieve houding naar vrouwen toe wordt vaak lacherig gedaan. Niemand neemt het hem eigenlijk kwalijk als hij zich gedraagt als “fokstier”. Dat wordt vergoelijkt door de opmerking “dat zit nu eenmaal in zijn aard”. In Nederland hebben vrouwen via het feminisme de mannen wel veranderd.

  Liked by 2 people

 3. Tja, Antilliaanse mannen zijn gewoon net als alle andere mannen. Overal ter wereld is er betrouwbare en onbetrouwbare mannen, hier hebben we gewoon meer van die macho’s gedrag ( ik heb twee, drie vrouwen ik ben stoer). Te veel buitenechtelijke kinderen (Ik heb tien kinderen met verschillende vrouwen, ik ben rijk, I’m the man) het komt gewoon door de opvoeding!!!!!!.

  Liked by 2 people

 4. Soms heb je geluk wanneer je samen met iemand gezellig oud kan worden.
  Antilliaanse mannen zijn net zo als alle westerse mannen.
  Zoals gewoonlijk denk je dat het gras groener is bij de buren. Ook niet antilliaanse mannen scheiden en hebben buiten echtelijke relaties.

  Zelf ben ik bijna 40 jaar getrouwd. Ik denk dat wij geluk hebben gehad dat de klik niet is verzuurd.

  Liked by 2 people

  1. Helaas hebben Antilliaanse mannen anders dan de westerse mannen een negatief stigma over zich heen. Stigma die door iedereen in stand gehouden wordt, waardoor andere mannen tegen dat stigma moeten vechten. Zowel westerlingen als mensen van de eilanden komen weg met het stigmatiseren van de Antilliaanse mannen. Terwijl er prachtige voorbeelden zijn zoals u 40 jaar getrouwd. Maar de focus ligt altijd op het negatieve, wat doet dat met het zelf vertrouwen van de man als hij zich steeds maar moet verdedigen dat hij anders is dan het stigma.

   Like

 5. Idd…. Moeders zijn een belangrijk onderdeel van het probleem, gevolgd door de mannen die elkaar opstoken. Zo jammer. Er zijn overigens heel veel “goede” mannen, omdat zij hebben gezien hoe zwaar hun moeder het heeft gehad. Meestal is dat helaas juist waar het misgaat, maar sommige willen een ander die pijn niet nog eens zien lijden. Hulde voor hen.

  Overigens zelf meerdere malen meegemaakt (in variaties van rol) hoe Antilliaanse mannen me bedonderden: de eerste ging gewoon vreemd (en liet me met die *** de hele avond sociaal doen voor ik erachter moest komen) en een ander voorbeeld verzweeg dat zijn vriendin (waarvan ik niet wist dat die bestond) zwanger was.

  Ook bizar vind ik de houding van sommige (oudere) vrouwen. “Maar jullie hebben het toch leuk samen? Waarom klaag je? Er zijn meer vrouwen dan mannen hier…” Alsof ik dankbaar moet zijn dat er eentje semi voor mij gekozen heeft. Ehm, I’ll pass – thank you.

  Liked by 2 people

 6. Antiliaanse vrouwen een leuke boodschap zoek jongens op met een Afrikaanse achtergrond zoals congolees, nigeriaan,ghanees,angolees,kaap verdish. Vele zijn goede jongens die hun zaken op orde hebben gaan vaak naar school hbo/uni streven altijd naar hoge onderwijs, hebben een bewustzijn van cultuur,kennis en identiteit en zien de waarde van een sterke familie gericht op lange termijn doelen.

  Afrikaanse mannen/jongens hebben een goede toekomst dames kijk verder dan alleen antilaans

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s