Antilliaanse mannen….Zijn onbetrouwbaar..?


Zeg nou eerlijk, dit komt je bekender voor dan de zin “Antilliaanse mannen zijn betrouwbare mannen”.  Het is zo gemakkelijk geworden om Antilliaanse mannen onbetrouwbaar, agressief en waardeloos te noemen. Gesprekken over de Antilliaanse man zijn vaak negatief. Ik word er soms moedeloos van.

Mijn ooms waren de Antilliaanse mannen in mijn leven toen ik opgroeide. Ik leerde mijn vader op latere leeftijd pas kennen. Voordat ik een band met hem kon en wilde creëren, werd hij uit het even gerukt. De meeste van mijn ooms waren voorbeeldige mannen: hardwerkende mensen, goede vaders voor hun kinderen en vooral betrouwbaar. Mijn neefjes zijn ook opgegroeid tot toppertjes. Allemaal al jaren dezelfde vriendin, je hoort nooit dat ze in de problemen zijn, werken hard en één van hen is zelfs al getrouwd en is een fantastische vader voor zijn zoon. Zo zijn er tig van dit soort voorbeelden in onze gemeenschap en toch moeten deze mannen vechten tegen het negatieve stigma.

Bijna al mijn langdurige relaties waren met Antilliaanse guy’s. Ik weet niet of het een bewuste of onbewuste keuze is. Laten we het onder de noemer “ze komen op mijn pad” plaatsen. De reacties die ik dan vaak krijg, zijn: “wees wel realistisch met zulke mannen”, “kòrda bon, hòmber pretu no ta kos di konfia” en “wordt vooral niet verliefd op Antilliaanse mannen”. Ik had verwacht dat men hier in het Caribisch gebied positiever zou zijn over Antilliaanse mannen, maar hier zijn vooral vrouwen negatief over de mannen en sporen mannen onderling elkaar aan om negatief gedrag voort te zetten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit echt een positieve relatie met een Antilliaans guy heb gehad, maar dat betekent niet dat ik ‘het vertrouwen in de Antilliaanse man’ heb opgegeven en ze allemaal onbetrouwbare klootzaken vind. Elke ontmoeting met een Antilliaanse guy is voor mij weer een nieuwe beleving. De eerdere negatieve ervaring laat ik achterwege en ik stel me open op naar de nieuwe guy om hem te leren kennen. Ik heb interesse in de nieuwe persoon. De man in kwestie is een uitdaging voor mij. Als hij wil liegen en bedriegen, liegt en bedriegt hij eigenlijk zichzelf. Hij verpest het niet voor de andere mannen. Dat gun ik hem niet!

dear black men

Ik word weleens naïef genoemd omdat ik deze houding heb. Er wordt weleens gevraagd waarom ik mijn tijd verspil met het leren kennen van een Antilliaanse man, omdat er toch nooit iets goeds uit zou komen. Hebben de vrouwen die zelf steeds negatief zijn over de Antilliaanse man niet zelf een aandeel in zijn gedrag? Wat voor goeds heeft een man – die al een negatieve stempel heeft voordat wij hem hebben leren kennen – ons nog te bieden? Antilliaanse mannen moeten bij voorbaat bewijzen dat hun intenties gemeend zijn en ze moeten aan allerlei verwachtingseisen voldoen om überhaupt aan alle wensen van sommige vrouwen te kunnen voldoen.

Als ik terugkijk naar mijn mislukte relaties met Antilliaanse mannen geef ik mezelf de schuld dat ik vanaf het begin ben blijven hangen. Vaak voel je al snel dat iets niet lekker zit, maar wij willen het blijven proberen en negeren de signalen die er vanaf het begin zijn. Als het mis gaat, zeggen we al te graag: “zie je wel, typisch de Antilliaanse onbetrouwbare man.” Ik ben mij er ook wel van bewust dat de cijfers er niet om liegen er dat er binnen onze gemeenschap zichtbare problemen zijn tussen man en vrouw, zoals veel echtscheidingen, veel mannen met buitenechtelijke relaties, vaderloze kinderen en huiselijk geweld.

Maar wat als wij onze houding zouden veranderen en moeders hun zoons motiveren om positieve rolmodellen te worden? Wat als wij als vrouwen onze prachtige mannen gaan zien als Koningen in plaats van onbetrouwbare honden? Denk jij dat er iets zal veranderen?

queens inspire kings

Zeg eens eerlijk: Als ik het over de Antilliaanse man heb, wat komt er dan als eerste in je op?