Sua


Dikshonario: Sua: schoonbroer, zwager; vriend

Een van de eerste woorden die men op Curaçao leert, is ‘sua’. Je kan hier niet hebben gewoond, zonder het woord minstens één keer te hebben gebruikt. Hoewel het woord van origine zwager betekent, wordt het meestal gebruikt om iemand – meestal een man – aan te spreken. ‘Sua’ krijgt dan een heel andere betekenis: vriend.

sua-1

,,Hei sua, ki tin?” Dat hoor je vaak als oude kennissen elkaar tegen komen. Of: ,,Awó sua, kiko ta kiko?” (Hey vriend, hoe gaat het met je?) ,,Sè sua”, wordt als antwoord gegeven op de vraag of alles goed gaat. Er wordt een heel gesprek gevoerd waarbij bijna elke zin met het woord ‘sua’ eindigt. Mijn broer beheerste die kunst vroeger ook. Aan het einde van elke zin wist hij het woord sua te plakken.

,,Chris, heb je je huiswerk gemaakt?” vroeg mijn moeder altijd ‘s middags als ze zag dat mijn broer in de weer was met een videospelletje.

Stilte…

Mijn moeder herhaalde de vraag.

,,Nee mam”, antwoordde hij dan.

,,Christopher, je zet dat ding nu weg en je gaat onmiddellijk je huiswerk maken, hoor je me?”

,Ai suaaaa.”

Wanneer mijn broer boos of geïrriteerd was, rekte hij het woord altijd wat langer.

Toen ik mijn zoon van drie-en-een-half een paar maanden geleden ‘s middags van de crèche ophaalde, zei hij – toen we eenmaal in de auto zaten en hij merkte dat een van zijn speelgoedautootjes kapot was – boos: ,,Aino sua.” En slaakte hierbij een diepe zucht. Dat was de eerste keer dat ik hem het woord sua hoorde gebruiken.

Sindsdien komt het steeds vaker voor dat zijn vriendjes hem staan op te wachten wanneer we ’s ochtends bij het schooltje aan komen rijden. Zodra we het hek openmaken en naar binnenlopen, vliegen de ‘sua’s’ me om de oren. ,,Elijah, konta sua?” vraagt zijn beste vriendje waarna de twee elkaar een boks geven. Een ander vriendje komt erbij staan en geeft mijn zoon een ‘high five’ nadat hij hem eerst met ‘Hei sua’ heeft begroet. Na iedereen te hebben gegroet, pakt mijn zoon vrolijk mijn hand weer vast en loopt met me mee naar binnen.

,,Wat betekent sua?” vraag ik aan mijn zoon terwijl we naar binnen lopen. Hij kijkt me raar aan terwijl ik zijn rugzak van hem aanneem. Ik ga door mijn knieën om hem aan te kunnen kijken en dring dan aan: ,,Weet je wat sua is?” ,,Mijn vriendjes zijn mijn sua”, zegt hij vrolijk. ,,Ben ik dan ook je sua?” vraag ik. Hij lacht me uit alsof ik gek ben, kijkt me dan weer stralend aan en zegt: ,,Neehee! Jij bent geen sua, jij bent mama.”

Advertenties

2 thoughts on “Sua”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s