Ta Ki Ta Hole Asina?


 

Het lijkt wel alsof de geurtjes hier harder geuren dan ze in andere landen geuren. Het eiland zelf geeft per dag minstens een paar honderd verschillende reukjes af. Naar mijn idee kan je letterlijk aan de geur van Curaçao ruiken welk moment van de dag het is.

In de ochtend ruik je de puurheid nog van de schone lucht. En soms, heel soms, als de wind ’s nachts heeft meegewerkt, kan je zelfs de zoute lucht van de zee erin onderscheiden. De ochtendlucht op Curaçao ruikt naar beloftes. De beloftes van een mooie zonnige dag die zich voor je gaat openbaren. Langzaam en stralend.

In de middag ruikt het naar hete aarde. Het ruikt naar zand dat zo heet is dat het bijna smelt en glas wordt. En het ruikt naar de bladeren van de planten die hun poriën angstvallig dicht houden, om de onmogelijke hitte te kunnen doorstaan. Het ruikt naar vermoeide muggen die in slow-motion toch nog de wapperende handen weten te ontwijken.

Malpais Hike Curacao

In de avond ruik je de opluchting. De opluchting van de mensen die weer een dag tot een goed einde hebben gebracht. De opluchting van de bomen die hun groene kleur hebben weten te behouden. En de opluchting van de aarde, die nu, na alle activiteiten van de dag, pas echt haar betoverende geuren loslaat en ons verzekert dat het ons gezamenlijk weer is gelukt.

De geur van de avond op Curaçao is een compliment aan ons allemaal.

Als je op het strand zit raak je vervuld van de lucht van de zee. De geur van de zee vervangt alle andere geurtjes in je lichaam. Stressgeur, verdrietgeur, zorgengeur, onrustgeur, die verdampen onmiddelijk en maken plaats voor een aromatisch gevoel van welbehagen. De geur van de Curaçaose zee is magisch.

1934485_113400377700_2329552_n

Er zijn ook minder prettige luchtjes hier op Curaçao, zoals de uitlaatgassen van de diesel voertuigen of de vergassing van de PDVsa. En persoonlijk ga ik bijna over m’n nek van de geur van Creolina. YUCK.

Snel door naar de geur van….. Curaçao na de regen. Uuuf… als ik die in een flesje zou kunnen stoppen….. hhmmm… verkoeling, pauze, verschoning, healing, voedend, welkom, blessing, groeiend, openend… *zucht*

curacao

’s Avonds, wanneer je rondrijdt over Curaçao met de ramen open, raak je gehypnotiseerd door de geur van truk’i pan. Als in een trance rem je af. Parkeer je. En bestel je iets. Maakt niet uit wat. Dan is het zover. Ze roepen je nummer. Je krijgt je foambakje. Je stopt meteen 5 happen tegelijk in je mond. Je kan niet wachten om die zalige sensatie te ervaren! Die buikpijn dus, omdat je eigenlijk al gegeten had.

Truki-pan-BBQ-Express-grilled-chicken-ku-batata

De mannen op Curaçao. Ja, de mannen hier ruiken ook extra lekker en zijn daarom somehow extra sexy. Ze doen er duidelijk meer hun best voor. En dat is fijn. Lieve man, je kan lelijk zijn en zelfs shouru gekleed gaan, maar als je lekker ruikt, scoor je punten. SCOOR. JE. PUNTEN.

maxresdefault

Als je wel eens in Nederland een zomer hebt doorgebracht, weet je hoe de BBQs daar ruiken. Laf. Net als stroop [zonder hoofdletter ;)] op een stokje. Maar hier. Hier ruiken de BBQs alsof het om het laatste avondmaal gaat! Vijf verschillende soorten vlees met vijf verschillende smokey geurtjes. En dan na afloop, als je op het strand was, de geur van die Druifi di Laman bladeren op de nog hete kolen… dushi yu!

zeedruif3a

Advertenties

Auteur: YoWi

Yolanda gelooft dat iedereen creatief is op z’n eigen gebied. Ze loopt graag op kedsen, kan niet zingen, heeft de meest interessante gesprekken met kinderen, is niet geïnteresseerd in wat hoort of moet, is een friend for life, vindt dat alles met respect gezegd en gehoord kan worden, speelt graag met taal en heeft een bodemloze nieuwsgierigheid naar de mens en het leven en de levende mens. Buiten haar blogs is Yolanda nogal introvert, maar als je naar haar mening vraagt krijg je die vaak (ook wel eens ongevraagd) zonder saus voorgeschoteld. Waarschijnlijk is dit te danken aan haar jeugd in Europa ook al is haar lombrishi hier op Curaçao gedereerd. In het dagelijkse leven werkt Yolanda als beeldend therapeut voor haar eigen praktijk Dareling.

2 thoughts on “Ta Ki Ta Hole Asina?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s