Mi’n ta kome e kos ei


 

Mi’n ta kome e kos ei, mi’n ta kome tur kaminda, mi mama so por kushiná e kos ei bon. Sushi? Nò, mi no ta kome piska kurú. Zucht… Deze uitspraken komen je vast wel bekend voor, of niet? Caribische mensen zijn echt eenkennig als het om eten gaat, vind ik dan.  Vooral sommige mannen hebben er een handje van. “Je mond is overal, pero bo no ta kome e kos ei”, denk ik dan maar weer.

Ik ben iemand die graag uiteten gaat en daarnaast ben ik zelf een redelijk goede kok (om even de vraag “bo por kushina?” in mijn blog van vorige week te beantwoorden). Een tijd geleden kwam een vriend van mij bij mij voor een weekje op vakantie. Ik vroeg aan hem voor hij vertrok wat hij wilde eten als hij aankomt zodat ik wist wat ik moest koken. Zegt hij “Ik eet eigenlijk alleen bij mijn moeder of bij de Chinees, ik eet niet graag bij mensen”. Ik was best wel beledigd. Je hebt nog nooit bij mij gegeten en je bedenkt zo dat je liever bij de Chinees eet. Nou zorg dan ook dat je je ontbijt, lunch en tussendoortjes bij de Chinees haalt. Ik was een geweldige gastvrouw en zette hem elke dag bij de Chinees af.

face

Ik heb jarenlang een relatie gehad met een Surinaamse guy die nooit ergens wilde eten. Hij wilde nergens eten want misschien was de kokkin wel ongesteld. Hij at alleen bij zijn moeder als hij buitenshuis at. Nou dat was ook zo’n drama. Ik werd er gewoon verdrietig van dat we nooit buitenshuis aten. Hij at ook alleen maar Surinaams. Voordeel was wel dat ik wat Surinaamse gerechten van hem heb leren maken.  Dat was dan ook het enige voordeel.

Als er iets is waar ik allergisch voor ben dan zijn het mannen die zeggen “mi mama so por kushina e kos ei”. Awel; blijf voor altijd bij je moeder eten dan. Kansa hende. Een ex-vriend  van mij had het altijd over de fantastische kippensoep van zijn moeder. Ik werd natuurlijk hartstikke nieuwsgierig naar de kippensoep. Dus hij bracht het een keer.  De “Antilliaanse” kippensoep van zijn moeder smaakte naar water met ketchup met een lichte kippenbouillon smaak. Ook hij mocht lekker bij zijn moeder blijven eten, want als je moeder zo fantastisch kookt, eet dan vooral daar.

cut

Het blijft me verbazen dat er bij iedere truck di pan, Chinees restaurant, Kentucky of wat voor snèk dan ook dagelijks eten gekocht wordt, maar zodra je aan sommige mensen vraagt om te gaan uiteten, krijg je meteen reacties zoals “mi’n sa ken ta kushiná den e luga ei”, “Mi’n sa kome tur kos òf tur kaminda”.

ketchup

Waar ik helemaal niet tegen kan, is de “ketchup en Mayonnaise cultuur”.  Overal wordt maar ketchup en mayonnaise op gegooid. Het verpest helemaal de smaak van het gerecht. Ik was een keer uiteten met een guy. Het was een Indonesisch restaurant. Smaakvol eten. Vraagt hij aan de serveerster of ze ketchup en mayo heeft. Het maakt niet uit wat je kookt, of wat voor eten er op tafel staat; men wil altijd ketchup, maggie of mayonnaise. Dat is iets waar ik nooit van mijn leven aan zal wennen.

Toen ik in Nederland woonde verbaasde het mij dat sommige Nederlandse gezinnen echt een weekmenu hadden. Een voorbeeld is dat veel Nederlandse gezinnen op vrijdag Chinees eten. Ik heb ontdekt dat bij veel mensen thuis in Caribisch Nederland op maandag Bonchi dag is. Elke maandag bonchi. Noem mij maar een feminist of een emancipatie-geile chick, ik houd echt van koken, maar ik ga echt niet elke week stobá, funchi ku piská en bonchi klaarmaken.  De ene dag krijg je lamsvlees voorgeschoteld, de andere dag couscous.

couscous

Don’t even try to reach for the ketchup bottle, want dan kan je bij je moeder gaan eten…

Advertenties

3 thoughts on “Mi’n ta kome e kos ei”

  1. Degene die dit stuk had geschreven generaliseer wel een beetje.Niet iedereen op het eiland eet ketchup,maggi of mayonaise.Het is een bepaalde deel van de bevolking die dit doet.De mensen die veel buitenshuis eten b.b. snekkultuur en de truck di pan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s