Is All That Hair Yours?


Waarom wordt ons haar eigenlijk natural hair genoemd? Elk haartje dat uit je hoofd groeit is toch natural? Nee, blijkbaar niet. Met natural hair wordt ons onbehandelde haar bedoeld. Zonder straight, relaxer, curly, texturizer of weet ik wat erin. En het is natural, maar ook een pain in the *ss om goed te onderhouden.

Natural-Hair.jpg

Toen ik klein was en m’n moeder m’n haar nog kamde heb ik genoec3aa5bfc348041bda122eeba5699aa8c.jpgg tranen vergoten van de pijn en bolonbònchis opgelopen doordat ik een tik kreeg met de achterkant van de borstel als ik niet stil zat. De bolonbònchis kreeg ik ook van die %$#@ ballen-elastiekjes die uit m’n moeder’s vingers glipten bij het maken van de staartjes. De staartjes die windkracht 10 konden weerstaan. De staartjes waar je spontaan chinese ogen van kreeg. De staartjes waar je haar aan het eind van de dag minstens een centimeter langer van was geworden. Uit de hoofdhuid geforceerd door de pure paardekracht van… de freaking staartjes.

Msizzle-album-bruh-584051101432807424-twitteret ons haar ontwikkel je al vroeg een nieuw reflex: de handontwijkenhoofdwegdraaienreflex. Probeer niet aan de krullen te komen als je leven je lief is.

Je moet ook oppassen met wat je zegt over m’n haar. Ik ben ooit op een date geweest met een amerikaanse basketballer. Mijn date, in zijn oneindige onwetendheid, vroeg in de auto al ‘is all that hair yours?’. ‘Yes of course, whose hair would it be?’ antwoorde ik nog redelijk normaal. Maar voor straf heb ik hem later op de avond bijna geblesseerd met een bowlingbal. That’ll teach him.

De pijn in het hart die je krijgt als je voor de zoveelste keer bij de kapper zit en je te veel “puntjes” naar beneden ziet dwarrelen is onverdragelijk. Je weet gewoon dat wanneer je haar opgedroogd is, je er de komende maanden als een verminkte poedel bij moet lopen. Mentaal ben je al onderweg om headbands, speldjes en een extra pot gel te kopen. Forget chocolate chip cookies, mijn trust issues komen van kapsters. Uiteindelijk bereik je het punt waar je besluit voortaan je eigen haar maar te knippen. Deva Cut here I come, want Verminkte Poedel no more. Hmm.. die is meme-waardig:

119jzx

Wij naturals konden vroeger aan elkaar tijdens de bekende brasa ruiken wat de ander in haar haar gebruikte.

‘Heeeey, konta lang niet gezien! Gebruik je de rode Zambesi?’

‘Ja long time, het gaat goed yu. En jij de groene BB?’

En toen, halleluya, kwam er een nieuw product o119kfgp de markt. Eentje die in nog grotere potten komt en dus eigenlijk niet past in het overvolle badkamerkastje. Leave-in Conditioner. Dit is het product dat je moet hebben als je natural hair hebt. Screw Zambesi en alle andere potjes petrolatumachtige producten. Leave-in conditioner is the sh*t y’all!! Het houdt je krul bij elkaar, maakt je haar niet zwaar en voelt niet zo vet aan je vingers of je wangen.

Ik heb me laten vertellen dat de zucht van opluchting die we gezamenlijk slaakten tot op Venus te horen was.

Dus nu….. wat moet je precies doen als je natural hair hebt? Stijl haar mama’s met natural hair kids, please take note. Stappen voor een ‘wash & go’:

 • Haren niet te vaak wassen. Een keer per week is voldoende.
 • Tussendoor een keer een co-wash (alleen spoelen met conditioner) kan wel.
 • Haren alleen kammen onder de douche met conditioner erin en alleen met een kam met wijde tanden.
 • Droogknijpen (niet droogwrijven!) met een handdoek, maar liever met een oud t-shirt om pluisjes te minimaliseren.
 • Leave-in conditioner er doorheen ‘kammen’ met gespreide vingers tot 1 of 2 centimeter boven de hoofdhuid. De puntjes een beetje extra verwennen met een fijne olie (bijv. Argan oil).
 • Laten drogen en niet teveel met je hoofd bewegen terwijl het droogt anders gaat het pluizen. During this stage you cannot, under any circumstance, go outside in the wind. Frizz is our enemy.
 • Als het haar droog is met je hoofd ondersteboven volume erin brengen met een afrokam. Korte kambeweging, vanaf de hoofdhuid naar buiten.
 • Weer rechtop gaan staan en schrikken van de explosie op je hoofd.
 • Bijkomen en bedenken dat het zo wel zakt.
 • Eventueel een beetje gel met de vingertoppen aanbrengen op de puntjes (niet smeren).
 • De deur uitgaan en fabulous zijn.

unnamed

Oh! En als er 3 regendruppeltjes op je haar vallen…….

Advertenties

Auteur: YoWi

Yolanda gelooft dat iedereen creatief is op z’n eigen gebied. Ze loopt graag op kedsen, kan niet zingen, heeft de meest interessante gesprekken met kinderen, is niet geïnteresseerd in wat hoort of moet, is een friend for life, vindt dat alles met respect gezegd en gehoord kan worden, speelt graag met taal en heeft een bodemloze nieuwsgierigheid naar de mens en het leven en de levende mens. Buiten haar blogs is Yolanda nogal introvert, maar als je naar haar mening vraagt krijg je die vaak (ook wel eens ongevraagd) zonder saus voorgeschoteld. Waarschijnlijk is dit te danken aan haar jeugd in Europa ook al is haar lombrishi hier op Curaçao gedereerd. In het dagelijkse leven werkt Yolanda als beeldend therapeut voor haar eigen praktijk Dareling.

4 thoughts on “Is All That Hair Yours?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s