Yora?! Nòòò, MACHU mi ta sua!!

Daar zat ik dan op mijn bureaustoel terwijl een mannelijke collega […]

Advertenties

Daar zat ik dan op mijn bureaustoel terwijl een mannelijke collega met mij sprak over mijn leven de afgelopen jaren. De collega zei dat hij bewondering voor mij had en naarmate hij uitlegde waarom hij respect en waardering voor mij heeft, raakte ik ontroerd door zijn woorden. “Is niet erg als je tranen krijgt hoor, ik ga gewoon door met mijn verhaal oké? Ik huil ook af en toe als het me allemaal teveel wordt”. En precies zo kalm sprak hij verder.

Ik had nog nooit eerder meegemaakt dat een man, die mij niet zo goed kent, niet meteen in paniek raakte als hij een traan zag. Sterker nog, ik had nog nooit eerder een man leren kennen die eerlijk toegaf dat hij af en toe ook zijn emoties de vrije loop laat. Want laten we even eerlijk zijn, in de Caribische/Surinaamse/Latino cultuur huilen echte mannen niet. Hoe vaak heb je niet gehoord:

AMI? Yora?! Ta m*r*k* mi ta antó? Nòòò, MACHU mi ta sua!!

In onze cultuur worden jongens van kleins af aan aangeleerd dat echte mannen niet huilen. Zelfs in boeken komt dat duidelijk naar voren. “Toevallig”(naar mijn mening bestaat toeval niet) moest ik op dezelfde dag dat ik het gesprek had met mijn collega, tijdens huiswerkbegeleiding een hoofdstuk met een leerling bespreken uit een boek van Sonia Garmers, getiteld “Orkan i Mayra”. Tio Chitu is erachter gekomen dat hij ziek is en niet lang meer te leven heeft. In een kamertje sluit hij zich op omdat hij emotioneel wordt aan de gedachte hieraan.

20160420_150548

Mi lágrimanan ku nunka mi no a laga niun hende mira………Dikon shonan? Waarom leren wij onze (jonge)mannen aan dat ze hun gevoelens moeten onderdrukken? Omdat ze anders minder mannelijk zijn? Wie heeft die b*llsh*t verzonnen? Weet je hoe ongezond het is om je emoties op te kroppen? Op zo’n manier leren jongens en mannen op een ongemakkelijke manier omgaan met hun gevoelens met alle gevolgen vandien. Hoe vaak hoor je vrouwen niet klagen over de miscommunicatie binnen hun relatie? Dat hun man zijn gevoelens niet of nauwelijks uit, dat hij zijn emoties moeilijk toont, hij niet gemakkelijk praat etcetera etcetera. Nee maar, praten over gevoelens is voor vrouwen, niet voor mannen zegt papa/primu/tio/opa.

Alsjeblieft zeg, mannen zijn ook mensen. En elk mens heeft verschillende typen emoties die eruit moeten. Mag je als man niet toegeven dat je verdrietig, teleurgesteld en soms pijn voelt net als vrouwen? De fotograaf Maud Fernout was ook van mening dat mannen hun emoties mogen tonen en presenteerde in zijn fotocollectie “What real men cry like” echte mannen die huilen.

650c6a_66a3c86f53b5478b91a7378814c06feb

Er zit zoveel kracht in deze quote, huilen maakt je sterker. Zo werkt het althans voor mij, het is een overschot aan emoties die eruit moet. Het moment dat het uit mijn systeem is, kan ik weer ruimte vrijmaken om verder te gaan. Zo laad ik op en kan ik elke obstakel in mijn leven overwinnen. En die kracht, die therapie die zit in huilen of hoe je het ook wilt noemen, dat gun ik iedereen, vrouwen EN mannen. Dus nee guys, voor mij ben je geen softie, mietje, shishi of m*r*k* als je huilt, je bent een ECHTE man!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s