Bo sa ken tin HIV/Aids…….


Slechts 24 jaar oud was ze. In paniek belde ze mij op, ze moest met mij praten. Ik loop haar studentenkamer binnen. Ze schreeuwt het uit “Christine ik heb Aids”.  Dit was mijn eerste confrontatie met een jonge Curaçaose studente die net haar uitslag van de HIV test heeft ontvangen. Ik schrok. Ze is niet veel dan ouder ik. De angst in haar ogen is iets wat ik nog nooit eerder bij een cliënt had gezien in mijn carrière als hulpverlener. Het raakte mij. Haar eerste vriend. Haar eerste liefde. Hij heeft haar besmet. De persoon die ze vertrouwde, had haar bedrogen en haar besmet met HIV. Dit is mij altijd bijgebleven.

African American man comforting crying girlfriend

Deze situatie confronteerde mij gelijk met mijn eigen angst en seksleven. Ik ben als de dood om HIV of wat voor SOA dan ook te krijgen. Ik denk dat velen weleens gedacht hebben, “als ik ooit de diagnose HIV krijg dan maak ik een einde aan mijn leven”. Nou, ik ben zo’n persoon. Ik ben gelijk naar een kliniek gegaan om een HIV test te laten doen, omdat mijn ex een losbandig leven bleek te hebben. De dagen voordat ik de uitslag van de HIV test kreeg waren een HEL! Ik heb nachtenlang niet geslapen. De angst om HIV te hebben overheerste mij. Ik maakte mezelf gek. Gelukkig was mijn test negatief.

hiv-test

Iedereen doet weleens “koi kabes habri” of brutu gezegd “koi speshi”. De volgende dag voel je pas paniek. De meeste denken “als ik maar niet zwanger ben” of “hopelijk heb ik haar niet zwanger gemaakt”. In paniek wordt er dan een morning-afterpil gehaald bij de apotheek. Een gevoel van opluchting als de menstruatie opeens verschijnt. Gelukkig geen zwangerschap! Helaas is er geen morning-afterpil tegen HIV. Je kan geen abortus plegen om het virus te vernietigen als je het eenmaal hebt. You’ve just got to live with it.

does hiv mater

Bo konosé su status?

Wat weet je nou over de status van je bedpartner. Heb je daar weleens over nagedacht!? Velen plaatsen dagelijks alle drama die ze mee maken, lekkere gerechten die ze gekookt hebben, mooie nieuwe outfits die ze gekocht hebben op Facebook. Als Facebook aan je vraagt “What’s on your mind” schrijft niemand als status “Ik heb HIV”. Dat is wellicht de enige statusupdate die bijna niemand deelt op Facebook.

fb-add-sticker-to-photo-1

SaidNoOneEver_webSmall

 

We hebben bijna allemaal seks, maar hoe bespreekbaar is het onderwerp HIV/Aids en andere geslachtsziektes. Hoe voorzichtig ben jij? Vertrouw je iemand, omdat het goed voelt, de persoon gai di misa is of mucha bon mucha is?  Weet je wat je eigen status is? Wanneer heb jij je voor het laatst laten testen?

Groeiende cijfer HIV besmettingen op onze eilanden

In 2014 is er een onderzoek gepubliceerd dat op Curaçao de HIV besmettingen blijven groeien. Recentelijk zijn er onderzoeksresultaten gepubliceerd dat op Aruba de HIV besmettingen zijn gegroeid.  Ook op Bonaire groeit het aantal besmettingen. Jongste geregistreerde op Bonaire is nog maar 18 jaar oud. Uit de cijfers blijkt dat de meeste mensen die HIV oplopen in de leeftijdscategorie van 25 tot 44 jaar vallen. Het grootste deel daarvan is man. This scares me! Dit is namelijk de leeftijdscategorie waar ik en de meeste van onze lezers van T’aki mi ta Beba onder vallen.

Volgens professor Ashley Duits, van de Stichting Rode Kruis bloedbank, heeft dat mogelijk met de levensstijl en de ‘snèk-cultuur’ op Curaçao te maken. “Hoewel nog niet wetenschappelijk bewezen, zijn snèks een van de plaatsen waar infecties kunnen plaatsvinden. Het zijn plekken waar illegale prostitutie plaatsvindt.

Again, e pregunta aki. Bo konosé su status?

De seks is fantastisch, speciaal en opwindend. Je kent elkaars lichaam tot in de puntjes. Maar weet jij of hij/zij niet meerdere seksuele partners heeft waar hij/zij onveilig seks mee heeft.

Another man

HIV discrimineert niet. Het zijn niet alleen de homoseksuelen en de prostituees of het stereotype beeld dat HIV/ Aids alleen in Afrika is. Jij kan het ook hebben of krijgen.

cdcdotgovhiv_gt_825x300

Omdat dit artikel viral is gegaan en een aantal mensen belangrijke informatie hebben toevoegd willen we deze nog toevoegen. 

Pa mas informashon tokante e topiko aki chèk e wepsait aki. Voor meer informatie check onderstaande link.
http://lovensex.kitatin.com/

Dhr. Dudley

Dudley Ferdinandus Counselor/HIV FREE TESTER Fundashon Cura+ Support. Facebook: Cura+ Hiv/Aids Support Foundation.

Dhr. Glenn Helberg heeft de volgende informatie toegevoegd:

PEP En als PEP niet op de eilanden te verkrijgen is, zou je dat in je artikel kunnen schrijven.
Dat zou een aanleiding kunnen zijn voor een te vormen pressiegroep on de behandeling van HIV-AIDS optimaal te maken.
Daarnaast denk ik dat de mensen moeten weten dat tegenwoordig, éénmaal HIV opgelopen dat heel goed behandelbaar is. Het gaat om vroege detectie en behandeling.
Ik snap heel goed de angst om HIV-positief te zijn. Maar angst is geen goede raadgever zoals je weet. Ik vind het heel erg dat ook wij in Nederland, wij Antillianen gerekend worden tot de groepen die zich niet laten testen terwijl er wel sprake is van een verhoogd risico juist omdat velen uit onze kringen zich niet laten testen.
Ik apprecieer de openhartigheid waarmee jij dit onderwerp bespreekt in je blog. Die openhartigheid hebben we nodig. Doordat we een gemeenschap zijn met het image ontzettende sexbeesten te zijn en we het soms zelf ook geloven, durven velen niet toe te geven er eigenlijk weinig vanaf te weten. De voorlichting zou dus niet alleen over onveilige sex moeten gaan, doch überhaupt over sex, het eigen lichaam kennen, seksueel gedrag met jezelf, seksueel gedrag met een ander. seksuele beleving, seksuele opwinding, de relationele impact van seksualiteit, communiceren over sex etc en zonder oordeel.
Ik ben blij en trots op je dat je het gesprek aangaat.

 

 

 

Advertenties

11 thoughts on “Bo sa ken tin HIV/Aids…….”

 1. Wat een heftig verhaal om te lezen. Maar wel goed om te lezen, het zet je met beide benen weer op de grond en mept je terug naar de realiteit.

  Wellicht zou het gezien het groeiende aantal van besmettingen, goed zijn om door middel van campagnes/ voorlichting en flyers op (basis) scholen, sneks en etc. Uit te leggen wat de gevolgen van losbandig leven kunnen zijn of niet weten wie of wat je partner is of doet. Want wie deelt nou zijnn HIV/AIDS status……. nobody in this world.

  Liked by 1 persoon

  1. Er is op de eilanden weinig geld voor preventie. Campagnes zijn hartstikke duur. Er wordt gelukkig wel steeds meer gedaan. Condooms worden gratis uitgedeeld op events. Het taboe moet echter nog meer open gebroken worden. Er wordt hier gewoon bijna niet over gepraat.

   Maar zet je comment ook op onze FB pagina. Wellicht lezen mensen mee die iets kunnen op steken van jou comment.

   Like

  1. Dank je wel voor je reactie Rob. Het is een heel groot probleem. Het probleem is op de eilanden vooral het taboe. Niemand wil het er over hebben. Niemand staat er bij stil. Hopelijk kan de nieuwe generatie daar verandering in brengen

   Like

 2. Goed verhaal Christine, onze mensen In heel bescheiden en daardoor blijft het probleem alleen maar groeien. We moeten meer don op school. Docenten moeten meer op de wereld van nu inspellen. De digitale wereld helpen ook om dit probleem te laten groeien en wij als hulpverleners en docenten moeten meer gaan doen en durft het te doen. Binnenkort ben ik terug en im ga wel een bijdrage leveren door dit soort zaken bespreekbaar te maken tijdes mijn lessen. Hoe meer we met de studenten/ kinderen praten hoe meer bekendheid het krijgt en hoe meer de taboe wordt doorbroken.

  Liked by 1 persoon

  1. Hopi Great Jerry.. Ik hoop dat mensen zoals jij een verandering kunnen maken in voorlichting e.d.
   Ik probeer in mijn alcohol en drugs voorlichtingen ook een stuk seksualiteit op te namen.

   Share deze blog aub zodat het ook breder wordt gedragen.. ook via bijv. jongeren van Ocan commissie.. etc.

   Taboe moet gewoon doorbroken worden..

   We need to start talking about stuff

   Like

 3. Hallo Cristine, zoals altijd een krachtig verhaal. Helaas kennen wij op de eilanden het woord onderhoud ( kan dus ook zijn van eigen geest en lichaam) niet en denken wij dat we onsterfelijk zijn.

  Wat me echter soms stoort is als ik reacties lees waarbij er wordt gezegd dat docenten meer kunnen doen.

  Ik ben zelf nl docent en kan echt zeggen dat ik heel veel docenten ken die heel wat doen tegen een heleboel zaken en dat met weinig middelen. Ik heb zelf 13 jaar in NL gewoond en daar ligt het anders. Daar zijn er middelen, campagnes en dergelijke. De regering hier doet wat het kan en idem voor de vele burgers hier.

  We moeten werken aan onze mentaliteit over een aantal zaken en dat begint thuis, vrees ik

  Keep up the good work. Love your articles!

  Liked by 1 persoon

  1. Dank je wel!!! Geweldig dat jij als docent je inzet met betrekking tot dit onderwerp.

   Dank je wel voor het compliment..

   Laat ook op onze FB weten dat jij en andere docenten wel aandacht voor dit onderwerp hebben.

   Like

 4. Hi Christine
  Interessant en triest artikel. Een van de angsten die ouders en grootouders in deze tijd hebben. Je kunt niet op iemands voorhoofd lezen of hij/zij Hiv/Aids heeft. Misschien dat door dit artikel het gesprek weer op gang komt. Ik zal het in ieder geval delen.

  Liked by 1 persoon

 5. Hi Christine
  Interessant en triest artikel. Een van de angsten die ouders en grootouders in deze tijd hebben. Je kunt niet op iemands voorhoofd lezen of hij/zij Hiv/Aids heeft. Misschien dat door dit artikel het gesprek weer op gang komt. Ik zal het in ieder geval delen.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s