Een blog van Christine, YES! Denk ik, eindelijk!

Guestblogger Judith reageert op de blog van Christine “bo sa ken tin Hiv/Aids. Naar aanleiding van de vele vragen hoe het probleem aan te pakken.

Advertenties

 

Eindelijk iemand die het lef heeft “het beestje bij de naam te noemen”.

Want daar zijn we goed in, er niet over praten, want als we er niet over praten bestaat het niet. Awel, helaas zo zit het leven niet in elkaar! Sterker nog, er niet over praten maakt dat de situatie niet alleen hetzelfde blijft maar erger. Zoals een wond die niet verzorgd wordt en uiteindelijk gaat zweren tot op het bot.

Waar praten we over zul je wel denken, wie noemt het beestje nu niet bij zijn naam.

Ok, je bent er klaar voor dus, ik ga het hebben over HIV/AIDS . Waar we niet over praten, niet willen benoemen en dan net doen of Bonaire en onze eilanden geen HIV/AIDS kent.

headinthesand

Ik kan je zeggen, het is de zwerende wond…Al jarenlang zijn er mensen die het HIV virus bij zich dragen maar zich niet genoodzaakt voelen om maatregelen te nemen.

Schaamte, machismo, eng allerlei zaken spelen een rol en ja natuurlijk is het makkelijker om met ene gebroken been langs het ziekenhuis te gaan dan met het vermoeden van HIV, of andere SOA.

schaamte-Mateusz-Wichary

Want, HIV krijg je niet van een valpartij met je scooter. HIV of een SOA krijg je door het hebben van sex. Ook zoiets dat we niet graag benoemen maar wel zeer graag doen. Vaak, met veel partners  en we nemen het niet zo nauw met onze voorzorgsmaatregelen.

Mag ik, nu ik ben uitgenodigd een blog te schrijven jullie eindelijk wakker schudden?

Bonaire is ziek. Het valt niet mee, is niet ver van ons bed en nee het zijn niet alleen de gay mannen die ziek zijn.Er zijn best wat cijfers te vinden via internet van artsen/onderzoekers die op de Caribisch eilanden onderzoek hebben gedaan en ook Bonaire hebben meegenomen.

“ Presence and Significance of HIV/AIDS in Bonaire” is een rapport uit 2013. In dit rapport wordt aangegeven wie een risicogroep is bijvoorbeeld, nee niet de gay mannen dus!

1-3% is besmet met HIV , dat is dus gemiddeld  laten we zeggen 165-495 mensen in 2013, we praten er niet over, brengen het niet onder de aandacht en zwijgen het dood. Ik durf te beweren dat de teller nu vele malen hoger staat. Ik durf te beweren dat er kinderen besmet zijn, doordat we weten dat incest en seksueel misbruik veelvuldig voortkomt. Ik weet dat er veel vrouwen besmet zijn doordat mannen seks hebben met meerdere partners. En dat van deze vrouwen er ook weer vrouwen zijn die seks met mannen hebben naast hun eigen man.

Je schrikt, bent aan het denken,  Hopi bon!

Tijd voor actie! Bonaire moet aan slag met een HIV/SOA poli, een integer,discreet adres waar je veilig naar toe kunt. Waar je in anonimiteit kunt praten, je laten testen, voorlichting krijgt. Waar je wordt bijgestaan door professionals die helpen bij het gesprek met de sekspartners, familie etc. Waar je als jonge mensen voorlichting krijgt en condooms kunt krijgen. Het moet een HIV/SOA poli zijn waar je bijna 24/7 terecht kan, een telefonische hulplijn, een website met veel informatie en nuttige adressen.  Ik noem de woorden Anoniem, Veilig, Discreet bewust. Want, we praten nergens over maar we praten soms te veel! Op de verkeerde momenten op een verkeerde manier.

gossip

 

We moeten leren dat seks betekent je hoofd erbij houden, jezelf beschermen. Dat is denken en daarna doen, veilig verantwoordelijk en met respect. Want voor je het weet behoor jij tot die 1-3% !

 

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Een blog van Christine, YES! Denk ik, eindelijk!”

 1. Of Anoniem, Veilig, Discreet bewust op Bonaire mogelijk is weet ik niet.
  Maar om zonder problemen overal en gemakkelijk condooms te koop aan te bieden?
  Ja dat moet mogelijk zijn.
  Daarbij moet het ook mogelijk zijn om zonder problemen ten alle tijden condooms te gebruiken!

  Regenachtige groet,

  Liked by 1 persoon

 2. Van de andere eilanden weet ik het niet, maar op Curacao wel. Alleen, en dat is niet zomaar alleen, wij bieden al die diensten aan door gecertificeerde vrijwilligers in samenwerking met AHF(Aids Health Foundation). En ook pre and post counseling, door een professionele kracht. Gratis, zeer anoniem, veilig, snel met de rapid test, zonder dat de Curacaose overheid maar één cent subsidieert. Wij werken vanuit een ter beschkking gesteld huis. Ook gratis! Wij doen stinkend ons best en hebben ook mooie resultaten maar o, wat kunnen wij zoveel meer doen! Als de overheid maar zijn oogkleppen afzet, nu kosten maken voor een gezond eiland is zeer zeker de moeite waard. Denk alleen al aan de medische kosten die na een HIV besmetting om de hoek komen kijken. Een SOA kliniek die gesloten is zonder dat men het weet. Er wordt niets gedaan! FUNDASHON CURA+ wat ben ik trots op jou. Moet de overheid eigenlijk ook zijn en hulp bieden. Maar nee……

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s