De vijf levenslessen van Denley

“No keda tristu i no hasi bo kurason duru. Semper lag’é habrí”. Met deze wijze woorden startte ik […]

Advertenties

“No keda tristu i no hasi bo kurason duru. Semper lag’é habrí”

Met deze wijze woorden startte ik vandaag mijn laatste dag bij De Stichting voor Gehandicapten- en Revalidatiezorg (De SGR-Groep). De afgelopen vijf maanden werkte ik op de Communicatie & PR afdeling voor de ondersteuning van projecten en heb genoten van de aangename sfeer van de collega’s die dagelijks hun werk met passie verrichten. Maar wat ik vooral heerlijk vond was het contact met de cliënten, de personen die een lichamelijke en/of mentale beperking hebben. Één van mijn maatjes is Denley, die elke dag met een grote glimlach langskwam om mij een bon dia te wensen en een praatje te maken over het leven.

Deze periode was een ‘eye opener’ voor mij met betrekking tot het aantal personen dat een beperking heeft op Curaçao, de aangeboden zorg, de betrokkenheid vanuit de maatschappij (of beter gezegd het gebrek daarvan) en ook het taboe over dit onderwerp. Het was een leerzame periode, maar ik neem nu vooral de levenslessen met mij mee die ik heb opgestoken van Denley en andere cliënten.

  1. Kompartí.

In deze individualistische wereld lijkt het soms net alsof we zijn vergeten om te delen met elkaar. Weet je hoe heerlijk het is om te geven zonder iets ervoor terug te verwachten? Geef wat vaker zonder een specifieke reden je tijd, kennis, ervaring, liefde, aanmoedigende woorden, brasa, bosi (sunchi, zoen) whatever aan een ander. Een klein gebaar kan zoveel betekenen voor een ander.

sharing-quote
Bron: Quotesgram
  1. Apresiá.

Wij zijn vaak geneigd om de negatieve punten te benadrukken en te focussen op de minpunten van onszelf en de ander. Je mag best ontevreden zijn over een aantal dingen, maar kijk om je heen en tel je zegeningen. We take a lot for granted. Het geluk zit in de kleine dingen, wees dankbaar voor hetgeen je hebt. Stop om jezelf te vergelijken met een ander, je weet niet wat er achter de schermen gebeurt. Onthou, elk huis heeft zijn kruis. Toon meer waardering voor je naaste door complimenten te geven, het kost je niks. Dus voortaan als je eigenlijk wil zeggen “B’a bira gordo of flaku!” zeg in de plaats daarvan “B’a keda leuk!”

  1. Biba bo bida sin limitashon.

Ik weet niet waaraan het ligt maar een heleboel mensen leven met beperkingen die ze zichzelf aanpraten. Ik kan iets niet doen omdat ik niet voldoende geld, kennis, ervaring heb, ik niet mooi, dik, dun, lang, licht (“mi ta muchu skur”), genoeg ben etc. Waarom denken wij niet in oplossingen en mogelijkheden en besteden wij zoveel aandacht aan tekortkomingen? Why don’t we live life to the fullest? Waarom hechten wij zoveel waarde aan de mening en goedkeuring van anderen?

Een simpel voorbeeld: afgelopen week was de opening van het recreatiepark in Emmastad en deze mijlpaal werd op feestelijke wijze gevierd met de cliënten en het personeel van De SGR-Groep. De groep aanwezigen die het meest had genoten waren de cliënten. Zij gingen letterlijk helemaal los op de muziek en zang en maakten zich totaal niet druk wie naar hen keek. Gosa sin limitashon. Iets wat wij allemaal meer kunnen toepassen in plaats van als zoutzakken te staan of ‘deftig en gecontroleerd’ te dansen in The View of bij Buleria in de Renaissance mall.

 

  1. Tene bo kurason habrí.

Het leven is mooi maar kan ook kei, kei, keihard zijn. Probeer ondanks alles niet bitter te worden en laat de negatieve gebeurtenissen achter je. Brush that dirt off your shoulder, zoals Jay-Z zegt. Ik heb veel bewondering voor de cliënten die niet verbitterd wegkwijnen of depressief worden, omdat hun ouders en andere familieleden nauwelijks (of niet) naar hen omkijken. Ondanks ze wel verdrietig worden van het gebrek aan liefde en betrokkenheid van hun dierbaren, geven zij wel warmte en waardering aan anderen.

  1. No balotá otro.

Wat houden wij ervan om mensen te onderschatten. Ik had zelf nooit gedacht dat ik zoveel zou kunnen opsteken van mensen met een mentale beperking, maar zij zijn zoveel slimmer dan wij denken. Soms raakte ik ontroerd van de wijsheid die Denley bezit, een wijsheid die op een aantal vlakken hoger ligt dan de gemiddelde persoon zonder een mentale beperking. Het is tijd dat wij stoppen om elkaar in hokjes te plaatsen en scheidingslijnen te tekenen. Kijk naar de ander als een volwaardig mens.

2 thoughts on “De vijf levenslessen van Denley”

  1. Mensen op curacao moeten deze personen niet in een hoek zetten, ze zijn ook mensen en kunnen genieten van het leven op hun manier.Je kunt zeker veel leren van hun om vrede te hebben met je eigen maier van leven. Ze zijn slimmer dan je denkt .

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s