Muhenan ku ta kana wak otro muhe ku kara zür


Een paar weken geleden was ik even naar Mambo beach geweest. Ik liep met een smile op mijn gezicht te genieten de van “ambiente”.  Tot mijn blik met de blik van een andere dame kruiste. Ik schrok een beetje van haar blik. Ze keek met zo’n zure blik naar mij, waardoor ik mij serieus ging afvragen of een van mijn blogs haar misschien beledigd heeft of dat ik misschien op iemand leek waar zij een hekel aan heeft. Ik kende haar namelijk niet. Later liep ik haar weer voorbij en zonder dat ik het wilde kruiste mijn blik weer met haar en weer keek ze me van top tot teen aan met een vieze blik. Misschien had ze haar dag niet. Mijn dag had ze in ieder geval niet verpest met haar blik. I kept on smiling.

image

 

Het bracht me even terug naar 1995, de middelbare school.  Er was een meisje op school die er een sport van maakte om mensen met een vies gezicht/minachtend aan te kijken.  Je kon wel door de grond zakken als je haar tegen kwam. Veel  meiden op school hadden moeite om haar tegen te komen in de gangen, op het schoolplein of welke openbare locatie dan ook, want daar stond ze weer met haar graftakken face te wachten tot ze je voor de zoveelste keer even moest laten zien hoe vervelend ze het vond dat je haar pad moest kruisen.  Het gangpad, het schoolplein en alle openbare locaties waren haar territorium.  Als blikken konden doden waren velen van ons allang dood. Ik hoop serieus voor haar dat haar blik haar verder heeft kunnen brengen in het leven.

 

Gelukkig is het elkaar vies aankijken veel minder geworden dan vroeger naar mijn beleving. Zo nu en dan valt het mij nog op bij voorbeeld in het damestoilet of je kent misschien wel, je komt een feestje binnen en je hebt precies dezelfde outfit aan als een andere vrouw.  De blik die de ander vrouw je geeft is alsof ze je outfit van je lijf wil rukken.  Een aantal jaar terug was ik op een feest en twee meiden gingen met elkaar op de vuist, omdat ze blijkbaar dezelfde outfit aan hadden en vieze blikken met elkaar wisselde. Ik denk dan echt “pffff als je echt uniek wil zijn dan pak je je private jet, vlieg naar Milaan en koop je een couture jurkje”.  Zolang je geen private jet hebt noch couture money, doe normaal. Glimlach gewoon vriendelijk naar mij of de andere vrouw die dezelfde outfit aan heeft als jouw.

blikBron foto: COURTESY By Poshia Musesya

Ik sta weleens voor klassen op scholen. Ik zie dat die blik en attitude soms al op de basisschool erin zit.  Het is echt alles behalve cute. Vaak stimuleren moeders zelf dat hun dochters een bepaalde “hopi skeit” attitude ontwikkelen.  De hele blik en attitude die vrouwen soms van huis uit krijgen lijkt soms wel een soort van verdedigingsmechanisme of overlevingsstrategie.  Naar mijn mening zijn het  vaak onzekere kinderen of kinderen die opgroeien met misplaatste arrogantie vaak door ouders gecreëerd  die uitgroeien tot vrouwen  met attitudes.

images

Ik vraag me soms echt af of wij als vrouwen niet aardiger voor elkaar kunnen zijn. Elkaar meer complimenteren, vriendelijk naar elkaar kijken en glimlachen.  In plaats van elkaar met een minachtende blik aan te kijken of elkaar te zien als concurrentie. We hoeven niet alleen van mannen complimenten te krijgen maar we moeten elkaar ook complimenteren.

 

91f533d77e73a1f35873fd09b9163879

Advertenties

One thought on “Muhenan ku ta kana wak otro muhe ku kara zür”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s