Separate the real from the fake

Toen ik tiener was had ik een groep vrienden en vriendinnen met wie ik […]

Advertenties

Toen ik tiener was had ik een groep vrienden en vriendinnen met wie ik door de stad heen slenterde, ’s avonds uitging, urenlang kon chillen, naar muziek kon luisteren, ff kon roddelen of over niks bijzonders kon praten. Je weet wel, van die typische tienerdingen. Op een gegeven moment veranderde de dynamiek in de groep, omdat die ene vriendin een vriend kreeg, er onderling “ruzie” was of er was een nieuw kliekje gevormd met een paar andere vrienden of vriendinnen. Je weet wel, van die typische tienerdingen.

Ik vond het eerst jammer maar kreeg van mijn moeder te horen dat het de normale gang van zaken is. In het leven is het gebruikelijk dat je niet jarenlang even goed blijft op dezelfde mensen en de echte vrienden zijn meestal op 1 hand te tellen. Met de wijsheid van mama in mijn achterhoofd besloot ik om niet meteen op zoek te gaan naar nieuwe vrienden, maar alleen te focussen op de diepgaande vriendschappen die ik al had en over de jaren heen ben ik ook gezegend geweest om meer mensen te sluiten tot de besloten vriendenkring die inmiddels familie is geworden.

a3cebb75-88f9-48f8-81f7-57c6e11c0727
Bron: Playbuzz

In 2007 moest een beste vriendin die is omgedoopt tot mijn zus naar Amerika om een module te volgen voor haar studie. Facebook was toen booming in Amerika en ik werd bijna bedreigd om mij aan te sluiten bij dit platform, zodat ons contact onderhouden kon worden. Dit platform bleek inderdaad handig te zijn voor het onderhouden van sociale contacten en het was voor mij een uitkomst om enigszins up to date te blijven met de familie en vrienden in verschillende landen.

Zo spannend als ik het in het begin vond om weer een ‘friend’ erbij te krijgen, zo irritant begon ik het te vinden als mensen die mij niet of nauwelijks kennen een ‘friends request’ sturen. Ik had al heel snel de vrienden en familie op Facebook met wie ik ook daadwerkelijk contact mee wilde hebben, maar al gauw klopten ook de ‘fake friends’ aan. Mensen die ik bijvoorbeeld op een feest heb leren kennen van een vriendin en 5 minuten mee heb gesproken, of mij zien op foto’s van gezamenlijke vrienden (friends of friends) of mij helemaal niet kennen (misschien via Facebook suggested friends?). Zie ik er zo gezellig uit of heb je gewoon zin in redu (roddel)? Wat de reden ook is, ik heb er geen behoefte aan.

2f86b31b00000578-0-image-a-3_1450629925390
Bron: Dailymail

Na die ervaring als tiener wil ik het liefst alleen tijd en energie steken in contact met mensen waarbij wij iets voor elkaar kunnen betekenen (ik heb het nu niet over zakenrelaties). En om iets voor elkaar te kunnen betekenen moeten we elkaar eerst persoonlijk kennen en vanuit daar kan het groeien naar een vriendschap of familieband. Ik vind het heel raar als ik soms kijk naar Facebook profielen van anderen en ik foto’s voorbij zie komen van personen met de hashtags #bff #friends #bestie #friendship etc. terwijl ik weet dat ze elkaar net twee weken kennen. Hoe kan je zo snel al iemand de label ‘friend’geven? Ik snap dat je soms meteen een hele goede klik voelt met iemand, maar vriendschap is toch anders.

Zijn we zo geobsedeerd geraakt met de status van vele vriendschappen dat iedereen gedoopt wordt tot vriend of vriendin? Tur hende ta bo bro, mati, sis, amiga? Hechten we zo weinig waarde aan echte vriendschappen dat het als stopwoord gebruikt wordt? Je moet jezelf afvragen, wanneer het niet goed gaat en je hulp nodig hebt, wie bel je dan op? Is het nog steeds die ene amiga met wie je altijd op feestjes selfies maak?  When the sh*t hits the fan, that’s when you’re gonna separate the real from the fake. En ik hoop oprecht dat je hashtag niet verandert van #myclique naar #niunhende.

b0552f9f4a5345bf28240e5c63412d21
Bron: Pinterest

 

2 thoughts on “Separate the real from the fake”

  1. Hele waardevolle gedachten. Zeker in deze tijd. Inderdaad is het begrip “vriendschap” uitgehold en heel oppervlakkig gemaakt.
    Je geeft wel stof tot nadenken. Via Fb. zijn contacten misschien gemakkelijk te krijgen maar ze zijn vaak vluchtig en nauwelijks van lange duur. Het resultaat is een schijnbetrokkenheid en schijnbelangstelling. Is onze wereld zo’n schijnvertoning geworden ? Het woord “vriend” behoeft een nieuwe lading. Een herformulering van dit begrip.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s