Dios no a trahá abo ni ami na semehansa di Beyonce


Ik ben het kind van een zwarte Curaçaose moeder en zwarte Curaçaose vader met Venezolaanse roots. Ja, Venezolaanse roots, ik zeg het er maar bij dit keer, omdat men het altijd zo belangrijk vindt om te weten met wat ik  gemixt ben door mijn Spaanse achternaam. Sommige mensen willen weten wat het allerminste beetje niet Afrikaanse bloed is dat door mijn aderen loopt. Dat maakt me iets exotischer of interessanter of zo. Af en toe krijg ik dan een overdreven reactie van mannen, zoals “Ang, Latino anto” als er gevraagd wordt waar mijn achternaam vandaan  komt. Nee, dude black mixed with black. 

black-no-sugar-no-cream-t-shirts-womens-cropped-boxy-t-shirt

Opgegroeid in een dorp, zwart meisje met kroeshaar. Ik kreeg altijd te horen dat mijn lippen te groot waren “Zulu lippen” en dat ik op “Chiquita Banana” leek.  Later waren het mijn grote borsten die de aandacht trokken. Op mijn 11de had ik al rondingen. Je valt dan in de categorie van mollig.

“Je moet je haar straighten” hoorde ik op mijn 13de. “Je haar kan echt niet zo”.  Ik smeekte mijn moeder om mijn haar te straighten. Met gestraight haar hoorde ik bij het ideaal beeld. Tijdens zwemles was ik altijd ongesteld. Dat verklaart ook meteen waarom ik nooit mijn B en C diploma gehaald heb. Ik wilde natuurlijk niet dat mijn haar zou kroezen en ik de rest van de dag met dat “lelijke” kroeshaar moest lopen. Ja, je leest het goed. Ik dacht dat mijn haar lelijk was. Niet dat ik zelf die mening had gevormd maar omdat jij, de bladen ,de mode-industrie, de oudere Antilliaanse” tantes”  vonden dat mijn haar niet voldeed.

hot-comb
Afkomstig van naturallymeashley.tumblr.com

“Nanishi di promenton”, mijn neus daar was ook iets mis mee. Mijn te dikke neus.  “Je hebt geen kont”.  Shit! Ook dat nog! Ik moest ook nog een kont hebben, want dan pas voldeed ik aan het volmaakte plaatje van een zwarte vrouw. Jarenlang krampachtig mijn kont naar achter geduwd zodat het tenminste leek alsof ik er een had.  “Bo amiga ta mas nechi ku bo”, “Si bo tabata un tiki mas kla, lo bo tabata mas bunita”. Ach ja, ik zal mijn toverstokje maar eruit halen en mijn huid lichter toveren omdat ik dan mooier ben.  I’ve heard it all.

image
Nanishi di promenton.. Proud of it..

Wat kunnen we hard zijn tegen elkaar. Vind je niet?

Als ik nu kijk naar al die dagelijkse snapchats van vrouwen jong en oud met tuitmondjes die voorbij komen. Vrouwen die op elke foto hun achterwerk showen alsof  hun kont een HBO diploma is, omdat de maatschappij vertelt dat we allemaal eruit moeten zien als Beyonce en Kim K. Allerlei filters moeten gebruikt worden om er zogenaamd “cute” uit te zien met amandelvormige poppenoogjes. Mannen die steeds meer verlangen naar ribloze vrouwen omdat de taille dan zo slank is en de heupen extra breed. Vrouwen en mannen die de meest chemische troep gebruiken om hun huid lichter te maken. Ja, ook op onze prachtige eilanden zijn er mensen die hun huid bleken.  Ik denk dan: thank God, voor mijn ogen die ik niet hoef te filteren om cute te zijn, de lippen die lelijk gevonden werden hoef ik niet te tuiten om aan het ideaal beeld te voldoen. Ik ben dan ook blij dat alle kritiek op mijn uiterlijk mij niet ten onder heeft gebracht.

God didn’t make us in the image of Beyonce and Kim K. dus doe gewoon normaal.

 felis mane mi ta.

Advertenties