Dios no a trahá abo ni ami na semehansa di Beyonce


Ik ben het kind van een zwarte Curaçaose moeder en zwarte Curaçaose vader met Venezolaanse roots. Ja, Venezolaanse roots, ik zeg het er maar bij dit keer, omdat men het altijd zo belangrijk vindt om te weten met wat ik  gemixt ben door mijn Spaanse achternaam. Sommige mensen willen weten wat het allerminste beetje niet Afrikaanse bloed is dat door mijn aderen loopt. Dat maakt me iets exotischer of interessanter of zo. Af en toe krijg ik dan een overdreven reactie van mannen, zoals “Ang, Latino anto” als er gevraagd wordt waar mijn achternaam vandaan  komt. Nee, dude black mixed with black. 

black-no-sugar-no-cream-t-shirts-womens-cropped-boxy-t-shirt

Opgegroeid in een dorp, zwart meisje met kroeshaar. Ik kreeg altijd te horen dat mijn lippen te groot waren “Zulu lippen” en dat ik op “Chiquita Banana” leek.  Later waren het mijn grote borsten die de aandacht trokken. Op mijn 11de had ik al rondingen. Je valt dan in de categorie van mollig.

“Je moet je haar straighten” hoorde ik op mijn 13de. “Je haar kan echt niet zo”.  Ik smeekte mijn moeder om mijn haar te straighten. Met gestraight haar hoorde ik bij het ideaal beeld. Tijdens zwemles was ik altijd ongesteld. Dat verklaart ook meteen waarom ik nooit mijn B en C diploma gehaald heb. Ik wilde natuurlijk niet dat mijn haar zou kroezen en ik de rest van de dag met dat “lelijke” kroeshaar moest lopen. Ja, je leest het goed. Ik dacht dat mijn haar lelijk was. Niet dat ik zelf die mening had gevormd maar omdat jij, de bladen ,de mode-industrie, de oudere Antilliaanse” tantes”  vonden dat mijn haar niet voldeed.

hot-comb
Afkomstig van naturallymeashley.tumblr.com

“Nanishi di promenton”, mijn neus daar was ook iets mis mee. Mijn te dikke neus.  “Je hebt geen kont”.  Shit! Ook dat nog! Ik moest ook nog een kont hebben, want dan pas voldeed ik aan het volmaakte plaatje van een zwarte vrouw. Jarenlang krampachtig mijn kont naar achter geduwd zodat het tenminste leek alsof ik er een had.  “Bo amiga ta mas nechi ku bo”, “Si bo tabata un tiki mas kla, lo bo tabata mas bunita”. Ach ja, ik zal mijn toverstokje maar eruit halen en mijn huid lichter toveren omdat ik dan mooier ben.  I’ve heard it all.

image
Nanishi di promenton.. Proud of it..

Wat kunnen we hard zijn tegen elkaar. Vind je niet?

Als ik nu kijk naar al die dagelijkse snapchats van vrouwen jong en oud met tuitmondjes die voorbij komen. Vrouwen die op elke foto hun achterwerk showen alsof  hun kont een HBO diploma is, omdat de maatschappij vertelt dat we allemaal eruit moeten zien als Beyonce en Kim K. Allerlei filters moeten gebruikt worden om er zogenaamd “cute” uit te zien met amandelvormige poppenoogjes. Mannen die steeds meer verlangen naar ribloze vrouwen omdat de taille dan zo slank is en de heupen extra breed. Vrouwen en mannen die de meest chemische troep gebruiken om hun huid lichter te maken. Ja, ook op onze prachtige eilanden zijn er mensen die hun huid bleken.  Ik denk dan: thank God, voor mijn ogen die ik niet hoef te filteren om cute te zijn, de lippen die lelijk gevonden werden hoef ik niet te tuiten om aan het ideaal beeld te voldoen. Ik ben dan ook blij dat alle kritiek op mijn uiterlijk mij niet ten onder heeft gebracht.

God didn’t make us in the image of Beyonce and Kim K. dus doe gewoon normaal.

 felis mane mi ta.

Advertenties

9 thoughts on “Dios no a trahá abo ni ami na semehansa di Beyonce”

 1. Mooi verteld/gesproken Christine. Ik vertel mijn dochter ELKE dag dat ze knap is, geen chemische troep in haar haren nodig heeft om mooi te zijn, ze perfect is zoals ze is…like God made her.
  Misschien overdrijf ik, maar ik wil ook niet dat ze naar bepaalde programma’s kijkt zoals ‘Make me a model’, ‘America’s best topmodel’, en al die andere -op uiterlijk gefixeerde- programma’s. Ze krijgt al genoeg negatieve prikkels van al die rare videoclips.

  Vrouwen, donkere vrouwen zijn mooi ! Zonder al die rare toestanden, filters, bleekmiddelen en injecties. Want geloof het…voor de buitenwereld is het nooit goed genoeg. Ik heb een mooie vrouw die niet tevreden is met haar billen…zij vindt weer dat ze te groot zijn. En dat zegt ze dan tegen mij….een 100% gezonde Antilliaanse man…

  Liked by 1 persoon

  1. Niet overdreven Curtley. Mijn nichtje mag ook bepaalde series niet kijken van mijn zusje. Je ziet zelfs in kinderprogramma voor kinderen van 5 jaar dat men het kind al wijsmaakt dat het kind perfect moet zijn.

   Ik ben ook blij met een moeder die mij altijd heeft verteld dat ik blij moet zijn met mezelf en dat ik mooi ben.

   Like

 2. Prima verwoord Christine. Al dat uiterlijk gedoe en vertoon vind ik maar armzalig. Wat zielig dat mensen kost wat kost willen voldoen aan wat anderen vinden. Maak je niet afhankelijk daarvan. Toon je schoonheid door je gedrag, je denkbeelden je zelfstandigheid en je eigen wil. Al deze sterke kanten van je persoonlijkheid houd je je leven lang bij je. Uiterlijk gaat verloren.

  Liked by 1 persoon

 3. Ik vind het mooi verwoord, dikke lippen en kont was vroeger alleen voor donkere mensen weg geleg maar de blanken willen kont en dikke lip en de donkeren willen stylhaar en lichte huidskleur, ik zeg altijd ik ben puur natuur niets te veel en niets te weinig, ik heb ook een dikke neus ik ben blij om te zeggen het is de kenmerk van mijn roots en de kont ook . Groetjes

  Like

 4. Ik word + ben gewoon verbaasd van die vergelijkingen; blanken en artiesten; di kon mi mester ta manera Beyonce of di kon mi lip no por ta diki. Mi mes tin e kontesta ma pasa tur e etapanan ei den di bida i bo sa kiko mi lep ta diki ainda, min parse niun idolo blanku i sigur no Beyonce, ma mi bida ta bon i felis , mi tin tur kos ku mi tin mester! Unda nan a sali ku mi mester parse bo; wannabee ; onzekerheid!.Who said that U look like Beyonce; not this nigger!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s