Kunnen we een afspraak maken? Ik heb het nu druk.


Of ik tijd heb om een afspraak te maken. Toen ik die vraag kreeg, vond ik dat ik een grens bereikt had.

Tijd hebben om een afspraak te maken. Zelfs om een afspraak te maken, heb ik tijd nodig.

Ik heb nooit tijd en ik ben niet de enige.

Niemand heeft tijd. Tijd heb je niet. Tijd maak je. Is een mooie uitdrukking, die nergens op slaat. Was het maar zo’n feest. We blijven namelijk extra tijd maken, door langer te werken. Over te werken.

Moeten we tijd maken of anders omgaan met onze tijd. Overal ja op zeggen. Je weet maar nooit wanneer je weer een kans krijgt? Ik heb hier echt geen tijd voor. Eten tijdens meetings. Bellen op weg naar. Toch nog even een skypegesprek voordat je gaat slapen. Of misschien is het wel mijn laatste dag. Als je op die manier doorgaat, komt die dag eerder dan je verwacht.

Het gemiddelde kind van 10 jaar heeft geen tijd. Haar of zijn tijd zie je terug op een krijtbord of nog mooier een digi-bord, waar moeder- vader, oppas- des huizes alle afspraken op heeft staan.

Mijn kind zit op honkbal, voetbal, zwemmen en wilt nu ook gaan drummen. Dansles, musical les en gaat nu beginnen met kookles.drukte-9

 

Als je stilzit, is er wat met je aan de hand. Moet je je gaan verantwoorden. Wordt je als lui en passief gezien.

We moeten door door door. Maar waarvoor?

Moeten we altijd iets te doen hebben of kunnen we gewoon ook gewoon niks te doen hebben.

 

 

Het druk hebben betekent niet dat je succesvol bent. We leven in een afschuwelijke tijd, waarin zelf mindfulness, meditatie en yoga oefeningen niet meer gewoon ontstaan, maar ook gepland worden.

Een detoxweekend wordt georganiseerd. Daar wordt naartoe gewerkt. Gepland. In de agenda gezet. Stilte retreats, waarin je dus stil MOET zijn, kunnen de aanmeldingen niet meer aan.  C.V.’s waarin tien verschillende hobby’s staan vermeld, komen boven op de lijst.

Ik krijg het er nu al benauwd van. Kunnen we niet meer wakker worden en kijken wat de dag  ons brengt? Nee, dat is onverstandig en niet meer haalbaar zeggen de meesten. Je moet namelijk het meest uit je dag halen. Wordt er gezegd.

De weinigen die de tijd nemen en soms een dag niks te doen hebben, worden gezien als hippie. De term vrije geest zit nog steeds in een bepaalde hoek. Een negatieve. Je bent dan zweverig en zweverig staat dan weer voor nietsnut, ‘e no tin nada hasi’  (hij/zij doet niks)

Vrije geest en carrière maken gaat niet samen. Er moet gekozen worden. Zegt men. Kan ik niet. Ik wil èn carrière maken, veel geld verdienen èn ook niks te doen hebben. Dat ik in een opwelling mijn spullen pak, de kokerrok uittrek – doe ik trouwens niet aan, maar meer voor het beeld- en met mijn paspoort en mijn bankpas richting het vliegveld rijd. Bestemming onbekend. Waarom moet het een bepaalde richting zijn? Waarom kan niet alles? Alles en voor altijd.

drukte 3.jpg

 

Mijn blog gaat de andere kant op.  Komt er van als je altijd op het laatste moment bezig bent met je Blogs, eigenlijk wilt stopppen, het ook ergens toch wel leuk vindt en dus toch gewoon weer doorga.

Terug naar druk zijn.

Ik heb het idee dat iedereen maar druk is om druk te zijn. Het wordt verwacht. Het is hip. Hoort bij deze tijd. Dat doet ook iedereen. Men werkt veertig uur en is daarnaast nog lid van van alles. Er worden nu ook afspraken gemaakt om elke maand bij vrienden te eten. Anders komt het er niet van.

Niemand durft deze sleur te doorbreken. Iedereen gaat er in mee.

Ik ben druk, dus ik besta. Ik doe mee. Ik tel. Ik ben niet alleen. Nee, want iedereen is druk en dan horen we bij elkaar. Dan heb ik iets om handen. Dan heb ik inhoud.

Dus blijven we ons leven volproppen met afspraken, overleggen, clubs, activiteiten, cursussen, gezamenlijke avonden, en nemen we onze geest mee van deze ene meeting naar de andere vergadering en komen we doodmoe aan bij onze wekelijke mindfulness sessies. Te moe om nog iets te doen. Te trots om af te zeggen. Weg schrappen. Eruit te halen. Te deleten. Te stoppen. Te begrenzen.

Waar zijn we bang voor?

Na drukte komt nog meer drukte. Komt nog meer verstoppen. Achterhouden. Niet naar kijken. Niet voelen. Wat zou er na stilte komen….

drukte-1

Ik daag je uit om deze week de tijd te nemen voor stilte. #streeperdoorheenproject.

Advertenties

6 thoughts on “Kunnen we een afspraak maken? Ik heb het nu druk.”

 1. Erg herkenbaar Djenn,

  Heb een broer die als ik hem bel ALTIJD vertelt dat hij het zo druk/druk/druk/druk/druk heeft en snel verder moet.

  Mijn simpele uitleg is dan altijd dat hij wel een geweldig inkomen moet genereren maar dat is niet het geval.

  Dus heeft hij gewoon geen zin om met mij te praten…dus bel ik hem alleen op de verjaardagen van hem en zijn gezin…als hij het daarbij ook niet te druk/druk/druk heeft.

  Volgens week sta ik bij hem voor de deur…

  Mooi verhaal Djenn en zo afschuwelijk herkenbaar…

  FlipJ

  Like

 2. Het rustige leven is ons ontnomen. Zoals zoveel dingen ons zijn ontnomen. We zijn meegesleurd door een nieuwe wet die ons dwingt om van alles te moeten. Als we deze wet niet volgen, doen we niet meer mee. Worden we buitengesloten. Hierdoor worden we geleefd. Als lid van het gezin, als consument, als werknemer, als burger, als sportsman/vrouw, als kind, als scholier.
  We worden meegesleurd door een zee van informatie, opgejaagd om te consumeren en te concureren. Met als doel om zoveel mogelijk aan ons te kunnen verdienen. Stilstand = Achteruitgang. Als je maar even “afhaakt” loop je al achter. Dat geldt voor de mode, de electronica, het nieuws, de sportuitslagen, de buurtroddels, de politiek. Maar ja troost je. Er komt een tijd dat ze zullen zeggen
  “Rust in vrede” . Eindelijk gunnen ze je dan je rust. Hè hè, Het is volbracht……….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s