Ma nochi ma ñèñè


‘Ik geloof niet in liefde gebaseerd op seksuele exclusiviteit.’

Zo begint het artikel in de Volkskrant Magazine van 15 oktober 2016 over polygamie. Wauw, zo zo. Deze statement nodigt me meteen uit om verder te lezen, want ik ben wel erg benieuwd naar de rest van het verhaal.

Een vrouw, Ingeborg, vertelt dat zij langer dan 16 jaar een polygame relatie heeft. Er zijn 4 voorwaarden waaraan ze zich moet houden: ze moet haar affaires verborgen houden, mag niet naar bed met gemeenschappelijke vrienden, niet jagen en versieren op plekken waar zij en haar vaste partner naar toe gaan en geen intensief dagelijks contact onderhouden met haar minnaars.

‘Veel mensen in een zogenaamd monogame relatie zijn gewoon hypocriet, die hebben affaires en liegen erover. Juist dat veroorzaakt veel pijn, veel verdriet en het verwoest relaties. Daaraan heb ik me nooit schuldig gemaakt.’

Hoe apart, raar, moeilijk, onzedelijk of wat je dan ook vindt van polygamie, er zit wel een kern van waarheid in Ingeborg’s woorden. Laten wij Curaçao als voorbeeld nemen. Statistisch gezien wonen er meer vrouwen dan mannen op het eiland en iedereen weet dat een aantal mannen vreemdgaan om meerdere redenen. Alleen al om het feit dat ze simpelweg de ‘luxe’ hebben om uit meerdere vrouwen te kiezen. De vrouwen hebben meerdere redenen waarom ze niet makkelijk de relatie met hun partner verbreken als ze erachter komen dat die vreemdgaan. Een van de redenen is dat er een tekort aan mannen is en de kans heel groot is dat een andere mannelijke partner precies hetzelfde zou doen. Dus wordt vreemdgaan hierdoor in stand gehouden. De vrouw accepteert het eigenlijk niet, maar kijkt door de vingers pasó ki bo por hasi? Laga nos ta hopi honestu ku otro i bisa e berdat.

african-american-man-woman-450rp0818081
Bron: MadameNoire

Dus na het lezen van dit artikel dacht ik meteen aan een aflevering die ik jaren geleden heb gezien van Sister Wives, een Amerikaanse reality tv serie over een polygame man en zijn vrouwen. Alle vrouwen kennen elkaar en er is onderling overleg over de opvoeding van de kinderen die elke vrouw met deze man heeft en andere familiezaken. Een ontzettende ver-van-mijn bed show, maar ergens ook wel fascinerend om te zien dat deze vrouwen de andere vrouw(en) helemaal niet in elkaar slaan van jaloezie omdat ze één man moeten delen.

Hhhm misschien zit er wel wat in…Wat als we vandaag gewoon eerlijk toegeven dat er weinig mensen zijn die echt een monogame relatie hebben? Mi kièrmen tur hende sa ku kortamentu di orea ta pasa hopi na Kòrsou. Aangezien een aantal mannen (en vrouwen) op Curaçao vreemdgaan, kunnen wij het liever niet bespreekbaar maken en net als Ingeborg of de Sister Wives goede afspraken maken hierover? Laten we voor een dag even ‘gek’ doen en inleven hoe het leven eruit ziet als polygamie geaccepteerd zou worden:

Young man text messaging with young woman sleeping
Bron: Huffington Post
  1. Je hoeft niet meer paranoïde in de telefoon van je partner te zoeken naar foto’s of Whatsapp berichten als bewijs dat hij/zij vreemdgaat. De zoektocht is voorbij want jullie hebben al afgesproken dat hij/zij andere partners mag hebben. Dat alleen al bespaart je heel veel tijd en je kan stoppen met het kijken naar YouTube detective filmpjes.
  1. Alle weave kan bespaard blijven want je hoeft geen enkel haar te trekken uit Shurnaily of Judeska’s hoofd want ze mag jouw man af en toe delen. Sharing is caring.
  1. Voor de man wordt het wel een dure grap want de rivaliteit onder vrouwen valt weg. Als ze de principes van de Sister Wives aanhouden krijgt elke vrouw evenveel liefde, aandacht en materiële dingen. Dus mannen, niet alleen de byside wordt overladen met kadootjes en leuke tripjes, maar ook de muhé di kas die jouw onderbroeken wast. Recht voor één, recht voor allen.
  1. Pa e hende muhenan: bo tambe por kome di dos (of mas) bolo awó. Alle double standards gaan in een doofpot en vrouwen mogen alles doen wat de mannen ook doen. Je bent geen p*t* meer, maar je mag ook lekker meesnoepen.

Zeg eens eerlijk, wat denk je ervan?

one-woman-two-men-3
Bron: Annablogia