Mucha tin ku keda mucha


 

Ik sta soms verbaasd te kijken naar de kledingkeuzes die ouders maken of toelaten voor kinderen op onze eilanden. Kleine jongetjes met een lange dikke maton, broek dat onder hun kont hangt, dikke gouden ketting, shirts met teksten waarvan ze totaal geen idee hebben waar de tekst over gaat.  Meisjes van soms nog niet eens 15 jaar oud soms erg bloot, strak en zo sexy mogelijk gekleed met veel nephaar en veel make-up.

Dan heb je nog de ouders die kinderpumps kopen. Soms vraag ik me af waar het volle verstand is van ouders die hun kleine meisjes van misschien net 5 jaar oud al met hoge hakken laten rondlopen. Ben ik echt de enige die ziet dat het kinderlichaampje nog niet gemaakt is voor hakjes of wedges? Sommige kindjes lopen met hun dunne spillenbeentjes, half gebogen omdat ze niet kunnen balanceren op de hakjes/wedges. Als ik zie dat het kind niet comfortabel is dan moet jij dat toch ook zien als ouder. Ik vraag me dan echt af: Waarom moet een kind hakjes aan? Om er sexy uit te zien?  Zoveel keus aan schoeisel en jij als ouder kiest ervoor om je kind een hak of een plateauzool aan te doen waar ze amper op kunnen lopen en ook nog super slecht voor het kind is.

 

Mini me

Vaak voorbij komende term op social media “Mini me”. Moeders die foto’s met hun kind posten. Het kan erg cute zijn om je kind bijna hetzelfde te kleden als dat jij gekleed bent. Vraag jezelf wel af of sommige kleding waarin jij je kind in propt wel geschikt is voor een kind. Ik vind een laklegging al erg plakkerig en vervelend in dit hete weer laat staan een kind dat lekker rond wil rennen. Kinderen zijn niet sexy en horen niet samsam met jouw sexy te poseren. Als ik al je foto’s voorbij zie komen dan zien pedofielen dit ook.

Hyperseksualisering heet het tegenwoordig: Jongens en meisjes die op steeds jongere leeftijd worden blootgesteld aan de mores van volwassenen. Hieronder vallen bijvoorbeeld miss verkiezingen voor kinderen, schoenen maat 28 met hakken of opgevulde kinderbeha’s

Ik ben echt niet ouderwets, maar vraag me toch echt af waarom kinderen zo hypergeseksualiseerd worden. Opgevulde bh’s, sexy poses op social media, make up en nephaar. Ouders staan er bij en kijken er naar. Dit is niet alleen een trend op onze eilanden, maar overal ter wereld. Ouders moeten weer de regie terugnemen en tegen kinderen zeggen, “ JIJ GAAT ZO DE DEUR NIET UIT”!

Hombu grandi ku ta kana wak mucha chikitu.. You should know better

Waar ik helemaal rillingen van krijg zijn van die mannen die deze jonge meiden naroepen. Mannen die deze meiden gaan small talken. Gewoonweg omdat ze er “sexy” uitzien dat ze net 15 zijn maakt voor deze mannen niet uit. Als ik zie dat een meisje niet ouder is dan 15 jaar dan moet jij dat als volwassen man dat ook zien. Het maakt niet uit hoe sexy een kind gekleed is. Het is en blijft een kind. Bira kara sigi kana!

Mucha tin ku keda mucha

Naast het hyperseksualiseren van kinderen, worden er zoveel taken die helemaal niet bij kinderen horen op kinderen afgeschoven. Moeders die de zorg van jonge kinderen overlaten aan de oudste kinderen. Kinderen zijn niet verantwoordelijk voor het opvoeden en verzorgen van hun jongere broertjes en zusjes. Zoveel kinderen die zonder enige structuur opgevoed worden. Jonge kinderen die je soms in de avond uren op straat ziet slenteren of naar fiesta di banda gaan. Neem je eigen verantwoordelijkheid ouders! Kinderen krijgen steeds minder ruimte om echt kind te zijn.

 

Advertenties

7 thoughts on “Mucha tin ku keda mucha”

 1. Helemaal mee eens! Ik ben zelf de trotse vader van een hele schattige tweeling …maar nooit never nooit dat zij zich zo ongepast zullen mogen kleden etc. Don’t get me wrong…ik ben ruimdenkend en zal ze heus wel de ruimte gunnen zichzelf op een normale en gezonde manier te ontwikkelen maar met de nadruk op normaal en gezond qua mindset etc. Denk dat veel van de ouders waar dit stuk over gaat zelf niet de juiste tools mee hebben gekregen in hun eigen opvoeding. Het trieste van dat verhaal is verder dat de kans m/i dan ook vele malen groter is dat zij zich nooit uit het marginale mileu zullen weten te ‘bevrijden’ waar ze zich vaak al in bevinden; noem het maar een vicieuze cirkel…

  Liked by 1 persoon

 2. Interessant artikel! En dan net andersom: je hebt ook nog de vaders die zich juist kleden als kleine jongens! Die ‘matchen’ dan weer hun 5 jarig zoontje.

  Al was ik niet zo dol op mijn lelijke ‘gezonde’ Pedro schoenen die ik moest dragen als kind, ik heb er wel mooie gezonden voeten aan over gehouden. En eigen waarde, want al had ik lelijke schoenen ik voelde me niet lelijk. Heb ik aan m’n ouders te danken.
  Ik denk dat ouders die hun kinderen zo smakeloos en tacky kleden, nog niet volwassen of rijp zijn in hun hoofd en hebben wat opvoed-educatie tekort. Misschien een tip voor een tv of radio programma over opvoeding.

  Liked by 1 persoon

 3. Het kleden is 1 ding, het andere waar ik het over wil hebben is de ordinaire twerking dance of het mea otro onder de kinderen. Volwassen vinden dat grappig om te zien hoe hun kinderen “volwassen” bewegingen maken alsof dat de normaalste zaak is. Nou ik vind dat niet normaal. Nog zo’n voorbeeld aan gebrek aan opvoeding.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s