Een Nieuw Oud Gebruik


Het einde van het jaar nadert en sommige mensen krijgen dan opruimneigingen. Daar heb ik normaal NOOIT last van, ever, ook niet middenin het jaar, maar dit jaar wel.

Ik heb me altijd afgevraagd wat het nut is van je hele huis opruimen, en als het kan ook nog even verven, aan het einde van het jaar. Watvoor invloed heeft dat nou op je leven als je het plant voor het einde van het jaar. Het is voor velen dan juist een drukke periode en hebben we allemaal deadlines en kerstdinners en cadeautjes kopen en pakjesavond en familie over de vloer en huis versieren en vuurwerk en vakantiedagen en en en. En… 31 december is helemaal niet het natuurlijke einde van het jaar, want dat is ergens in maart met de lente-equinox.

Iemand die ik ken vertelde eens dat ze elk jaar alle meubels, echt álle meubels inclusief koelkast, buiten op de porch zet en het hele huis helemaal uitsopt, van plafond tot en met vloer. Daarna zet ze alles weer één voor één op z’n plek. Dat leek me inderdaad wel fijn, dan zijn alle stofwolkjes echt elk jaar opnieuw allemaal weggewerkt. Maarja wie heeft en wil daar elk jaar tijd voor maken? Ikke niet dus. Niet dat ik superslordig ben, maar alles buiten zetten is weer een andere level van schoonmaakheid. Toch ben ik dit jaar ook ineens bevangen van de eindejaarsopruimziekte. Gisteren heb ik letterlijk m’n woonkamer 180 graden omgegooid en vandaag heb ik de logeerkamer uitgemest. Wat een klus. Je kon er letterlijk geen stap meer in zetten. Maar na 9 uur bijna non-stop sorteren, opnieuw bekijken, weggooien, je verbazen, opvouwen, glimlachen, passen, meten en herindelen is het nu een respectabele, geordende rommel geworden.

house_junk

De woonkamer voelt al veel beter aan. Hij is mini, maar gisteren zei iemand meteen al ‘het voelt alsof je erin zou kunnen rennen’. Mooi. En van de logeerkamer krijg ik ook een goed gevoel. M’n hele lichaam doet wel pijn, maar als het geen Zika is dan is de pijn de moeite waard.

En zo… heb ik ook eens ervaren wat het nut is van de eindejaarsschoonmaak. Het huis voelt lichter en ruimer en het voelt echt alsof ik ruimte heb voor nieuwe vibes in m’n leven. En dat is het grootste voordeel. Behalve dat ik weer weet wat ik allemaal heb en dat ik alles weer makkelijk kan vinden, voelt het ook alsof ik na 3 zware ka-jaren nu de ka-bladzijdes omsla en een fris nieuw briesje binnen kan laten. Heerlijk is dat gevoel!

file_21621_dogs-jumping-for-joy-18

Zou ik na dit te ervaren terug kunnen naar de uitgebreide schimmeljuice experimenten die ik onder m’n bed uitvoerde toen ik tiener was of wordt dit de nieuwe oude gewoonte? Time will tell. Maar ik weet wel dat sommige oude Curaçaose gebruiken echt wel waardevol zijn.

One love,

Yolanda

Advertenties