Van hippe clubs in Rotterdam naar bingo op de zondagavond op Bonaire. HELP!


Daar zat ik dan met mijn tante, de nicht van mijn oma en een andere mevrouw die richting de 80 is in de auto. In mijn hoofd dacht ik “zie je nou wel dat er geen jonge mensen naar dit soort dingen gaan”. Mijn tante had mij op het hart gedrukt dat het echt “geen oude mensen gedoe is” zoals ik mij had voorgesteld, want tal i tal hende gaan ook altijd naar Bon kune. Toen ze dat zei dacht ik “really tanchi ban serio, ik ben toch echt een andere 30-plusser dan zij.”  Dit was mijn eerste trip ever naar een Bon kune. Bon kune was in mijn beleving altijd een tijdverdrijf voor oudere vrouwen.

Aangekomen bij het huis van de gastvrouw keek ik om mee heen. “Ja hoor”, zoals als ik het al dacht ik ben de jongste aanwezige met uitzondering van het kleinkind van een van de aanwezige dames.  De gastvrouw vraagt aan mij welke kaarten ik wil. Ik kies kaarten uit en loop met mijn kaarten in de hand naar een zitplaats.  Ik hoor dat de dames om me heen praten over de te winnen prijzen. “E biaha aki e preisnan ta mas miho ku biaha pasa”.  Ik draai me om en kijk naar de prijzentafel, grote blikken knakworst, blikken Tang, set di baño, kortina pa kushina en zelfs een telefoon.  Ik krijg het Spaans benauwd als ik naar de keukengordijnen en badkamersetjes kijk.  VRESELIJK! Ik kijk naar de hemel en ik zeg “God als U mij deze badkamersetjes of keuken gordijnen laat winnen, dan heeft u echt een hekel aan mij.”

set-di-banjo kortina-kushina-dos kortina-kushina

Na kort uitleg van de spelregels begint het spel. “Dòlò na lus”, “konchi pa laba depo”, “siete spada”,  wordt er luid geroepen. Iedereen kijkt gespannen op hun kaarten, maar ze zijn lief om met mij mee te kijken. Ik ben de” Bon kune virgin” en ken de termen natuurlijk niet. “Pidi pa bo haña” wordt er geroepen. Iedereen roept er op los.  Tot mijn verbazing win ik 3 rondes.  Best gezellig eigenlijk. Iedereen is een goede bui, mensen maken grapjes  en er wordt veel gelachen.

Mijn eerste keer Bon kune, was zo slecht nog niet. Na de eerste keer ben ik naar meerdere Bon kunes met vriendinnen geweest.

Op een blauwe maandag vraagt een collega aan mij “Christine zullen we dit weekend naar de Bingo gaan.” Ik dacht toen echt nu gaat het echt te ver! Ik ben echt te hip om naar een Bingo. Bon Kune was al hele stap uit mijn comfortzone. Ban serio si! Hoe ga ik dit ooit aan mijn vrienden in Nederland uitleggen.  Van Frankborrel in Rotterdam en leuke hippe Amsterdamse cafeetjes en festivals naar Bingo op de zondag op Bonaire.  Na goed nadenken besloot ik toch de wereld van de Bingo in te stappen.

De deuren van de casino waar de bingo plaats vindt gaan om 7 uur open, mensen duwen en rennen naar binnen. Mensen die wekelijks komen hebben zich een vaste plek toegeëigend, waar niemand mag zitten. De sfeer is gespannen, iedereen is doodstil  als het oproepen van de nummers begint. “69 kon ku bo ke bo ta hañe, 56 kareda di kabai” of was 54 karada di kabai .  Na 3 rondes kreeg ik slaap. Djezus wat is dit slaapverwekkend zeg, denk ik. Mensen staren stoïcijn naar hun bingokaarten.  Als er BINGO! geroepen wordt kijkt iedereen om zich heen om te kijken wie de persoon is die bingo geroepen heeft.  Na afloop loop ik 10 dollar armer zonder geldprijs naar buiten.


Mijn collega vraagt aan mij, “volgende week weer? “.  Ik denk, “ is dit het leven van een vrijgezelle vrouw op Bonaire?”.  In plaats van lekker met mijn  vriend op in bed een filmpje kijken “Bingo of Bon kune spelen”.   Is this what 36 looks like when you live in Bonaire? Help! Nee, Ik wil niet zo oud worden.

 

 

Advertenties

One thought on “Van hippe clubs in Rotterdam naar bingo op de zondagavond op Bonaire. HELP!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s