Het is maar een kinderfeest.


Ik wilde het gaan hebben over de zwarte pieten discussie.

Wist alleen niet waar ik moest beginnen. Zou ik het hebben over Sylvana. Dat ik ook Sylvana ben. Dat het niet gaat over Sylvana, maar dat ik toch even wil zeggen dat ik haar supermasterlijk vindt en totaal niet irritant. Dat ik me nog steeds verbaas over de racistische, minachtende en bedreigende posts van toch op het eerste gezicht normale mensen.

Een cruiseschip vertrekt toeterend uit de haven van Bonaire en haalt me ironisch gezien met dat geluid weer naar afgelopen zaterdag.

Ik was aan het nagenieten van mijn blauwe plekken die ik opliep tijdens de selfdefence workshop van Daniel Jung, toen ik het hoorde. Toeters. Vanaf de zee. Ik keek vanuit het raam en zag wat de origine was van het kabaal. Twee boten vol pietjes. Ik keek goed en nog eens en ik kon geen gekleurde piet bekennen. Allemaal zwart. Die zag ik althans. Das dan weer het voordeel van zwart zijn. Men ziet je van ver. Dat was een grap. Niet echt grappig, maar deze grap wordt nog steeds gemaakt. Ook grappen dat je tijdens in de discotheek de vraag krijgt of je nog pepernoten hebt. Dat soort grappen. Net zulke grappen als die ten tijde van de bolletjesslikkers, maar die pikten we allemaal niet. Over zwarte piet weer wel. Apart.

images-1

Van ver. Mijn hart klopte zo ergens in mijn kroesharen. Ik wilde naar buiten rennen met een t-shirt met daarop “zwarte piet is rascistisch”. Of beter een groot pamflet met dit keer niet “ minder Nederlanders”, maar “ ik ben ook Sylvana”. Ik wilde daar gaan staan en uitleggen, desnoods in mijn eentje, waar ik voor sta en waarom zwarte piet gewoon echt niet meer kan.  Trouwens, men wilt hier minder Nederlanders, maar wel vasthouden aan een Nederlandse traditie. Bijzonder pijnlijk. Dat ik ook van ver kom en het vroeger helemaal niet snapte. Dat tumult. Doe niet zo raar, dit vieren we altijd. Ik voel me niet gediscrimineerd. Of nog erger. Ik zie geen kleur.

Ik wilde daar gaan staan met een witgeschminkt hoofd, een ronde bal aan mijn voet. Vastgeketend, vastgeklemd. En dan gaan uitleggen dat deze traditie uit een periode komt die niks met een kinderfeest te maken heeft. Dat het niet oké is dat we in deze moderne tijd nog steeds toelaten dat onze eigen kleur op een clowneske, banale en discriminerende manier wordt gepotreteerd. Niet eens. In your face. In your blackface.

Ik wilde. En toch doe ik het niet. Uit angst. Dat er raar naar je gekeken wordt. Daar heb je weer zo’n vrouw, die heeft gestudeerd en denkt het weer beter te weten. Dat een wit persoon het niet ziet. Nog niet ziet……maar jij. Je herkent die blackface toch?  je ziet toch dat het niet klopt. Niet hoort? Ik ben een rebel. Zeg ik altijd tegen mezelf. Een soort Tula, een Pippi Langkous. Een. …Toch doe ik het niet. Ik blijf binnen. Wil er niet meer geconfronteerd worden.

 Tijdens het schrijven van deze blog, bel ik met een dierbare. Ik vertel haar dat ik het over de zwarte pieten discussie ga hebben. Ze wilde me niet aanhoren. Had besloten om niet meer de discussie aan te gaan over religie, politiek en over zwarte piet. Ik wil ook geen discussie. Ik wil het alleen aan je voorlezen. Mensen gaan je blog niet lezen Djenn.

naast-zwarte-piet-gekleurde-pieten-in-sinterklaasjournaal

 Ik wilde het gaan hebben over het feit dat het voor velen een kinderfeest is en dat we er niet met onze volwassen ogen naar moeten kijken. Laat het feest een feest zijn voor de kinderen. Het is een kinderfeest. Het is maar een kinderfeest. Trek je er niet zoveel van aan. Het is gewoon iets wat we altijd vieren. Het is…Dat kan je niet zomaar veranderen of verbieden. Laat elke streek of dorp of land of eiland hier zelf naar kijken. We kunnen als overheid een faciliterende rol hebben. Dat is lekker makkelijk. Nostalgie. Van vroeger. Samenzijn. Het staat voor gezelligheid, familie. Voor liefde, voor dierbaarheid. Het is een kinderfeest. Daar moeten wij als volwassenen niks over zeggen. Hou op met het verzieken van een traditie,die je als kind zelf heb meegemaakt.

Maar echt.

Sinds wanneer zijn we zo kindgericht?

Doen we wat onze kinderen willen?

Kinderen hebben nooit iets te zeggen.

Er wordt voor hen bepaald. Besloten. Met onze volwassen ogen. Onze waarde en normen. Onze grenzen en begrenzingen.Ze zijn verplicht om met hun ouders samen te wonen.Of ze moeten het zo bont maken dat ze uit huis worden geplaatst.Na negen maanden, doe je je ogen open en kijkt je  recht in de ogen van je ouders.Niemand die je vraagt of je dat wel leuk vindt.Je kan niet kiezen.Geen auditie. Geen sollicitatiebrief voor ouderschap.Je moet er maar mee leven.Tot je 18 bent. Dan kan je in ieder geval het huis uit.Nee, ik wil niet weg…ik moet alleen gaan studeren en dat kan niet hier.Belangen van onze kinderen staan helemaal niet op nummer 1. Ook niet twee of drie. Ooit gehoord van de rechten van het kind? Wat staat erin dan? Je moet naar deze school. Je moet dit eten. Je moet voetballen of naar dansles.

Je moet. Je moet. Je moet.

Tijdens de opvoeding wordt er een hoop verwacht, verplicht aan onze kinderen, maar als we het over zwarte piet hebben en er samen als volwassene een alternatief op vinden.

Nee, het is een kinderfeest.

Nee, een kind ziet geen kleur en geen rascisme en fascisme en ook geen een dictatuur. Weet ook niet het verschil tussen een Manzalinja vrucht en een kenepa.

Het wilt alleen maar feesten. Dat kan ook met iets meer kleur.

 

Zo dat is eruit. Niet iedereen zal dit helemaal hebben gelezen. Het zal weer gezeur zijn. Dan is het maar zo. Mag. Ik wacht. Ik heb geduld.

Advertenties

10 thoughts on “Het is maar een kinderfeest.”

 1. Je stuk 2x gelezen.In deze diskussie kies ik voor de kids.Het is triest dat een kleine zich gediscrimineerd voelt.Zelf ken ik dat gevoel als blanke Nederlander op Bonaire ook wel.Niet omdat ik slechte dingen doe of zo.Dat valt volgens mij wel mee maar omdat ik wit ben.Maar moet ik daar zo n heisa van maken.Je hart vertel tje hoe je moet handelen .Natuurlijk kan ik 1001 excuses zoeken waarom witte mensen gediscrimneerd worden op Bonaire net zo als jij de excuses kunt vinden waarom zwarte Piet iets discriminerends is.Maar moet ik tegen Bonairiaanse jongeren die mij vragen of ze a.u.b. Zwarte Piet mogen zijn zeggen ……dit kan niet.Voor enkele jaren terug hebben we 2 Pieten een andere kleur gegeven.Voor ze de boot af waren hadden ze zichzelf al zwart gesminkt,en trots dat ze waren.Zou ik ook zijn.Trots op jezelf….trots op het kinderfeest en langzaam bewust proberen te maken dat alles niet zo maar aangenomen moet worden.Zelf vind ik het ronduit schandalig wat Silvana naar haar hoofd krijgt geslingert..daarom is het misschien ook goed dat jij niet met een bord bent gaan staan. ook al had je wellicht gelijk…Probeer strategisch de beweging breder te maken en vergeet vooral niet de traditie s.Ik heb kunnen konstateren dat enkele duizenden mensen hebben genoten van het kinderfeest ..mensen van alle leeftijden…niet alleen kinderen.Het is een groot evenement….en de organisatie verdiend een vette pluim dat ze ondanks de vele regen dit op poten hebben gezet voor de Bonairiaanse bevolking.

  Like

 2. Doen, het is nu 5:42 am. Geen tijd om een artikel te lezen op bed met een iPad. Ik moest het lezen. Bedankt voor je moed, Thanks for speaking up. Ik weet ook niet waar Ik moet beginnen. Volgende keer meer.

  Like

 3. Ik denk alleen hèhè het is 2 december, nog even en dan kunnen we eventjes die zwarte piet vergeten en concentreren op leukere feestdagen waar er niemand zich gekwetst door voelt. Zelf denk ik ook van, vraag me niet over het pietendiscussie want je wilt mijn mening toch niet horen. En soms krijg je feedback van mensen waarvan ik dan denk: ” Waarom ben ik vrienden met jou?”. Maar ik snap je helemaal want ik voel me enerzijds hypocriet omdat ik niks zeg maar anderzijds om gedoe te voorkomen….sta ik er boven??

  Het volgende stuk had ik als reactie op een tekst op FB willen plaatsen maar niet gedaan. Misschien vind jij het interessant en lees jij het wel, net zo als ik jouw mening interessant vind en ook alles heb gelezen. Het ging om vrienden van NAAM PERSOON die vernederende opmerkingen plaatsen over donkere mensen/zwarte piet maar blijven volhouden dat wij, die tegen zwarte piet zijn, het onschuldige kinderfeest verpesten.

  (NAAM PERSOON), zo ontzettend goed dat je dit deelt. Misschien begrijpen er dan steeds meer mensen dat het “onschuldige” kinderfeest helemaal niet zo onschuldig is als er dit soort opmerkingen worden gemaakt want dit is ronduit kwetsend. In mijn jeugd vanaf september te moeten aanhoren: “Hey zwarte piet, ben je niet te vroeg, sinterklaas is er nog niet”. Dit soort opmerkingen tot half december moeten horen zoals ” Ach is sinterklaas je vergeten” en alles wat ze in die drie maanden periode konden verzinnen…was zeker niet leuk en ben ook vaak huilend thuisgekomen. Vond het nooit een leuke tijd. Zeker omdat ze toen helemaal niet begrepen dat het geen leuke grapjes waren. Nu hebben meer mensen begrip en zo hoop ik maar dat het er alleen maar meer worden. Slavernij is ook ooit afgeschaft. Jodenvervolgingen werden ook uiteindelijk onacceptabel gevonden. Geldt ook voor vrouwenuitbuiting, kindermisbruik, haat tegen homoseksuelen etc. etc. Als we niet uitspreken en de komende generaties niets meegeven dan verandert er niets. Kijk waar we nu zijn…komt door de generaties vóór ons die gestreden hebben. Laten we daar respect voor hebben en dit voortzetten!

  Liked by 1 persoon

 4. Oh schat, ik kan begrijpen dat ik deze conversatie over zwarte piet met mijn blanke medemens moet hebben. Ze leven in hun bubbel van ‘white previlege’ en kunnen echt niet begrijpen hoe het is en hoe het voelt. Ook de zogenaamde gediscrimineerde blanken op Bonaire, snappen het niet. Mensen, als je blank bent, hoef je niet over je kleur na te denken om een goed leven op deze aarde te hebben! Want, ookal discrimineren zwarte mensen jullie op bepaalde plekken, je zal nog steeds werk vinden en beter behandeld worden op heel veel andere plekken op deze aarde.
  Maar, het doet mij pijn dat rond deze tijd mensen van mijn eigen kleur zich zwart schminken en dat ze door ‘white indoctrination’ totaal geen benul hebben van hoe belachelijk ze zichzelf maken. En dat er een zwarte overheid, kerk en onderwijs hiernaar kijken en niet ingrijpen….Pfff. Dat Holland nog een proces moet doorlopen om in te zien dat zwarte piet niet meer kan, is te begrijpen. Maar hier in caribisch deel van het koninkrijk….?? It boggles my mind and hurts my heart. De weg lijkt echter nòg langer hier, dan in Europa. Zolang wij het hier nog steeds hebben over ‘mal kabei’, ‘djuku pretu’, en zolang onze vrouwen niet zien hoe mooi hun kroes haar is en geen straightning nodig hebben, zolang mijn zwarte kolega’s mij met ‘je’ aanspreken en mijn blanke kolega’s met ‘u’ (terwijl we net zo hoog in de boom hangen), zal mijn zwarte mede-eilandsbewoner niet inzien hoe fout zwarte piet echt is. So, stay put girl, we are far from the finish line. En ik zal erover blijven praten tot men het snapt. Jij ook, hoop ik.

  Liked by 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s