From dimple to dimple

Flits, flits, flits. Daar stond ik dan, krampachtig voor een zwarte doek en […]

Advertenties

Flits, flits, flits. Daar stond ik dan, krampachtig voor een zwarte doek en tussen fotolampen in. Vol enthousiasme had ik uitgekeken naar de fotoshoot en toch voelde ik me op dat moment erg ongemakkelijk. Ik snapte niet waarom ik zo’n struggle voelde terwijl ik vaker gefotografeerd werd. De fotograaf merkte de spanning bij mij ook op en liet me na verloop van tijd de eerste foto’s zien, zodat ik misschien zou ontspannen nadat ik de foto’s had gezien. Echter het eerste wat in mij opkwam was: OMG, heb ik zoveel putjes?! FYI: Surinamers zeggen putjes in plaats van cellulitis.

In één klap kwamen alle onzekerheden naar boven zoals ik die had als tiener. Vroeger waren al mijn vriendinnen slanker dan ik en ik kon niet wennen aan mijn lichaam die transformeerde van een redelijk slank meisjeslichaam naar het lichaam van een jonge volwassen vrouw met brede heupen, billen en vlezige dijen. De media droeg totaal geen positieve bijdrage aan mijn zelfbeeld, want je zag op televisie en in tijdschriften voornamelijk het schoonheidsideaal van witte, maatje 0 vrouwen. Er is inmiddels iets meer diversiteit in de media, maar het witte schoonheidsideaal wordt vaak nog steeds gezien als de standaard.

overcoming-insecurity1
Bron: Terry Gumo

Als tiener liep ik rond met onzekerheden die onder andere werden verergerd door het beeld dat de media schept over schoonheidsidealen. En ook door de Surinaamse cultuur. Iedereen weet dat Surinamers van lekker eten houden, maar Surinamers zijn ook geobsedeerd door het gewicht van een ander. Als je een familielid ziet, hoor je meteen altijd twee dingen: “Sang meisje, ik zie dat het goed gaat” oftewel je bent wat aangekomen. Of “Gaat het wel goed met je?” met andere woorden je moet meer eten. Je hoort heel weinig: wat zie je er goed uit! Volgens mij maken Antillianen ook vaak een opmerking over het gewicht van een ander.

Ik zwom jarenlang niet of nauwelijks, omdat ik me schaamde voor mijn curvy lichaam totdat ik in 2002 met mijn moeder emigreerde naar Curaçao. In dit jaar keek ik mijn ogen uit en zag vrouwen van verschillende maten in bikini’s, jurkjes en korte broeken; ik zag zelf slanke vrouwen met putjes! Wow! Dat was een openbaring voor mij om te zien dat deze vrouwen zo lekker in hun vel zaten. Langzaamaan durfde ik af en toe naar het strand te gaan maar ik voelde me nog steeds onwennig in mijn lichaam.

En toen brak de dag aan dat mijn leven veranderde. Ik ging naar het strand met twee Curaçaose vriendinnen . Nadat wij ons genesteld hadden onder een palmboom, trok één van de girls vol zelfvertrouwen haar kleren gedeeltelijk uit en maakte zich klaar om topless te gaan zonnen. Terwijl ze haar plus size lichaam insmeerde zei ze kordaat: “Ik weet echt wel dat ik dik ben, ik zie mezelf ook in de spiegel. En als anderen een probleem hebben met hetgeen zij zien, moeten ze lekker de andere kant op kijken!” BAM! Haar uitspraak raakte me tot in mijn tenen. Damn als zij zo zelfverzekerd kan zijn met haar figuur dan moet je echt alle b*llsh*t onzekerheden loslaten, dacht ik. Sinds die dag beschouwde ik het als een plicht om elke dag iets meer van mezelf te houden.

dimplecutta

O.k. nu terug naar de fotoshoot. Toen ik de onzekerheden weer naar boven voelde borrelen nam ik even een break om met mezelf te praten. Ik liep naar het toilet en keek minutenlang naar elk deel van mijn lichaam. Aan het einde van deze lichaamsanalyse keek ik mezelf diep in de ogen aan en zei driemaal: Evita, je bent een mooie vrouw inclusief alle imperfecties. Daarna stormde ik het toilet uit en suggereerde om een spiegel naast de fotolamp te plaatsen zodat ik kon focussen op de delen van mijn lichaam waar ik tevreden mee ben terwijl ik gefotografeerd werd. Flits, flits, flits. Na elke flits zag ik de kritieke en onzekere ik kleiner worden totdat zij verdween. Als volgende stap verplichtte ik mezelf om ook  aandacht te geven aan de delen waarmee ik minder happy ben. Flits, flits, flits. In mijn hoofd werden de putjes steeds kleiner en veranderden in schattige kuiltjes. En zo is het gelukt om  liefdevoller te zijn, from dimple to dimple.

Dus ladies, wees niet zo streng voor jezelf en probeer alle onzekerheden (kleur, haar, lichaam, gewicht, afkomst etc.) los te laten. Houd van jezelf en zeg dat regelmatig aan jezelf. Wij zijn niet perfect, maar wel volmaakt. So truly love the good things that make you unique as well as the imperfections!

2 thoughts on “From dimple to dimple”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s