Achterlijke Gladiool!


Ik wil weten of er wel één beleid gehanteerd wordt voor wat betreft het verkeer. Door wie laten die beleidsmedewerkers zich adviseren? Laten ze zich überhaupt adviseren? Werken bepaalde ministeries wel samen of wordt er pa loko maar wat gedaan?
Daar lijkt het in ieder geval op. Bijvoorbeeld, de spiksplinternieuwe rotonde van Sta. Rosa, waar we ongeveer 5 jaar, 8 maanden, 9 weken en 6 dagen op hebben moeten wachten. Iedereen snapt dat wanneer 2 hoofdwegen, zoals de Sta. Rosaweg en de Seru Loraweg, elkaar kruisen er geen freaking éénbaansrotonde gebouwd kan worden, maar de mensen die ertoe doen blijkbaar niet! Dat blijkt des te meer uit het feit dat ze maar bouwvergunningen blijven verstrekken voor pariba ayá!
Iemand heeft me de bek open gebroken over de wegwerkzaamheden. Hier komt het… Hoe kan je werkzaamheden goedkeuren die tegelijkertijd dezelfde mensen blokkeren? Onze logistieke uitdagingen om ergens te komen hier op het eiland zijn al groot genoeg om ook nog eens van omleiding naar omleiding gestuurd te worden.
omleidingen-rondom-deltaplein
Erg interessant is het om te weten wie de commissie heeft opgestreken voor de *$&@# kusinchis die overal geplaatst zijn. Bedankt daarvoor! Echt geweldig. Ik ben blij dat onze schokbrekerimporteurs hier ook van meeprofiteren. Ze zijn waarschijnlijk ook erg tevreden over die geweldige punaises en over de jongens die de torenhoge verkeersdrempels fout bouwen op elke ka-kruising. Die jongens moeten nu allemaal hun kerstpakket wel ontvangen hebben. Iedereen weer blij! Niet echt…
Wat ook een echte uitdaging is, is vanaf het begin meteen goede verf bestellen voor de lijnen op de weg. Echt lastig hoor. Maarja, vooruit denken is sowieso lastig. Bedenken dat de werkzaamheden op de Julianabrug beter ’s nachts kunnen plaatsvinden is echt teveel gevraagd. “Ik heb toch zeker niks te maken met die mannen die in de hete zon moeten werken of met die tienduizenden mensen die door de file vertraging oplopen in hun programma. Als de airco op mijn kantoor het goed doet heb ik een goede werkddag gehad!”
498236_bb_00_fb-eps_1000
De verkeerspolitie inzetten om op verkeersovertredingen te controleren is ook echt geen optie als we ook gewoon de uitvoegstroken kunnen verwijderen. Laat er zich liever onnodige ongelukken voordoen. Als iedereen maar gewoon geen richting kan blijven aangeven, aan de telefoon kan blijven praten, slecht kan blijven voorsorteren, medeweggebruikers kan blijven afsnijden en vooral geen voorrang hoeft te verlenen. Hallo, de verzekeringen, de uitvaartmaatschappijen en het ziekenhuis moeten wel iets te doen hebben hè!
.
.
*gasp*
.
.
Ja… dat was randje ongepast. Kan je nagaan hoe erg ik me erover opwind. Hoezo dubbele portie politiegenen?
.
.
Er zijn heus wel een paar goede ontwikkelingen. Ik ben bijvoorbeeld echt blij met de vele gerepareerde wegen die we hebben. Maar please mensen, please, denk wat langer na over alle domme beslissingen. Bepaalde neuronen die tijdens die denkprocessen gebruikt zijn, zijn duidelijk defect. Niet meer gebruiken aub.