Stòp di hasi drùk


 

Niet zo lang geleden werd Curaçao weer opgeschrikt door een brute liquidatie op een jongeman.  Iedereen kende hem onder zijn artiestenaam’ Becholize’. Social media stond vol met berichten. Veel mensen kenden hem of hadden een of andere connectie met hem.  De hele week werd mijn tijdlijn gedomineerd door berichten over ‘Becholize’. Vooral goede en lieve comments. De comments die vooral mijn aandacht trokken waren de comments van onze yu di Kòrsou na Hulanda.

“Ami si no ta bai Kòrsou mas”. “Kòrsou ta peligroso yen kriminal ta kana rònt”. “Ami ta keda akí na Hulanda kaminda mi no ta haña mi den niun problema,. “Kòrsou no ta mira mi kara mas”.

vraagteken

Elke keer als ik zo’n comment voorbij zag komen dacht ik: stòp di hasi drùk. 

Ik vraag me af mensen op de hoogte zijn van wat er allemaal in Nederland gebeurd als ze bij elk ongeluk, moord of overval roepen dat ze niet meer naar Curaçao komen.

Vorig jaar plaatste het NRC nog een artikel dat 1 op de 8 vrouwen in Nederland verkracht is en een ander artikel verteld dat er 24 meldingen per week zijn van verkrachtingen. Als we het over inbraken in Nederland hebben dan spreken we over ongeveer 165 inbraken per dag. Atrako’s zijn er ongeveer 900 per jaar en vorig jaar waren er 108 moorden in Nederland. Van deze moorden waren er een aantal spraakmakende zoals het afgehakte hoofd dat gewoon op straat is neergelegd, de jongeman die net voor de school van zijn kind is doodgeschoten en de Curaçaose vrouw in de Bijlmer die vooralsnog zonder enige motief doodgeschoten is. Het verkeer in Nederland is ook niet altijd veilig. Er zijn ongeveer rond de 110.000 verkeersslachtoffers per jaar en ongeveer 600 verkeersdoden per jaar. Dus in Nederland gebeurt genoeg! Ook in Nederland kan je in ongewenste situaties terecht komen.

Anto abo ke hasi drùk, bisa ku bo no ta bin Kòrsou mas?

“Kòrsou no ta bai dilanti òf tin yen hende sin papel ta traha ku bachi I dashi bisti”.

Ik denk dat deze uitspraken iedereen wel bekend in de oren klinkt.  Ik vraag me dan af, wat is jouw bijdrage als jij geen vooruitgang ziet.  Heb je constructieve feedback hoe het anders moet op Curaçao of blijf je maar roepen dat er niets gebeurt op het eiland en dat het eiland achtergesteld is?  Door achter je laptop in je flatje vijf hoog  kritiek te leveren zonder dat je al jaren op Curaçao bent geweest om tenminste een klein beetje bij te dragen aan de economie doe je niks constructiefs voor het eiland.

Tin basta yu di Kòrsou ku si no tin miedu di wordu tira riba kaya ku si a bin biba bek. Door te zeggen dat Curaçao niet vooruitgaat en dat er ongeschikte mensen op het eiland zijn diskwalificeer je alle mensen die met nieuwe en positieve energie hun best doen op Curaçao.

“Si pero Kòrsou su ministernan ta koruptu. Gobiernu na Korsou no ta sirbi”. Klopt dat het op regeringsniveau vaak onrustig is, maar ondertussen stem jij op PVV daar in Nederland een partij met een racistische partijleider? What about that?

antillianen stemmen pvv.jpg

Kòrsou no ta Hulanda, dus stop di hasi drùk.  Er vinden heus wel veranderingen plaats en er zijn echt wel gemotiveerde mensen.  Ami ta orguyoso di nos Isla. Tin hopi kos ku ta bunita riba nos Isla. What about purba mira e 1000 awesome things about Kòrsou enbes di sinta keha! Ik heb ook veel kritiek op dingen die er gebeuren, maar ik roep niet dat ik nooit meer een voet op Curaçao zet.

Ban pa kos positivo!

 

Advertenties

3 thoughts on “Stòp di hasi drùk”

 1. Van een afstand negatief schrijven en/of praten is ozo makkelijk.
  Ooit begon ik te bloggen om ook een positief geluid over de Bijlmermeer te laten horen.
  De Antillianen die ik ken en ook die van Curaçao waardeer ik als mens.
  En ja ook ik zie er soms rotte appels tussen zitten.
  Maar alleen met optimisme is iets moois te bereiken.

  Positieve en optimistische groet,

  Liked by 1 persoon

 2. Hopi y si mi no ta kibuka ta mayoria dje hendenan ku ta papia asina ta hendenan ku no a hasi nada ku nan bida aya na Hulanda, ku no a probecha siña net net nada y ku sa bon bon ku aki si bo no por sinta freewiel haña sen. Hendenan ku ta allang blij ku nan por biba den un flat sinta na kas haña uitkering paso si nan bini ta den kai Mamai nan lo mester bai huntu ku kasa ku jiunan. Hopi tin jen jen di gana di bini pero nan sa nan destino dus nan ta prefera di keda chupa e friew y hinka pas den mashin fin di luna saka uitkering. Dia nan para uitkering nan ta subi maske ta riba lombe tribon bin kaba di pompa kos aku bou. Laganan keda aya!!!

  Like

 3. Karchi kora pa e hendenan ey.

  Ami mes ta ku fakansi aki na Korsou. Nos luga ta dushi yu. Bo por skohe ku kiko bo ta hou bo mes bezig. Heeerlijk.Hopi di e hendenan ku ta reclama ta van horen zeggen. Niun di nan no a maak mee Korsou pa basta anja. Y mi por bisa ku kos malu y negativo ta pasa echt rond mundu…No na Korsou so.

  Mi a hanja gana di keda Korsou pa juda mi luga ku loke ami por. #Elevate #Positive

  Mi a keda sinku anja sin bishita e lugar aki. Lo mi no permiti mi mes esei mas. Lo mi bini mas frekuente. ta aki tami luga. T’aki mi ke beba.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s