The catwalk called Roodeweg


 

“Your Island has the most beautiful people in the world”. Ik keek naar hem en ik knikte trots. “Natuurlijk hebben wij de mooiste mensen van de wereld” dacht ik.

Het duurt een eeuwigheid voordat Carnaval begint. We zitten ruim twee uur te wachten voor carnaval eindelijk begint. Gelukkig is het gezellig. We luisteren een beetje naar muziek, we barbecueën en we  kijken naar de straat. De straat daar gebeurt het allemaal.  Roodeweg is veranderd in een ware catwalk. De onopvallende weg is veranderd in een plek waar alle mooie mensen zich verzamelen. Bijna alle vrouwen/meisjes hebben hun best gedaan om er piekfijn uit te zien. Alles is “on fleek”. De mannen/jongens hebben hun strakste skinnyjeans uit de kast gehaald, baard tot elk haartje bij laten werken en paraderen net als de vrouwen op en neer over Roodeweg. Zelfs de agenten en ambulance personeel die voorbij lopen zijn een genot om naar te kijken. Ik wilde zelfs gearresteerd worden door een paar van die agenten die ik  zag lopen. Ik wilde spontaan flauwvallen of in ademnood raken om mond op mond beademing te krijgen van een van die ambulance broeders. Helaas, bleef dit allemaal bij wilde gedachten.

Terwijl ik naar alle mensen kijk die voorbij lopen denk ik; Op ons eiland hoef je alleen maar een paar stappen te lopen om iemand tegen te komen met één van de 7 schoonheden. 

 

Carnaval foto’s door Jason Fullinck

 

In 17de eeuw zijn de 7 schoonheden in Frankrijk ontstaan.  Voor mij zijn de 7 schoonheden een gepasseerd station. Vooral het feit dat één van de 7 schoonheden een bleke huid is. Een donkere huid wordt in vele landen nog steeds niet gezien als schoonheid, zelfs op Curaçao zijn er nog steeds mensen die geloven dat als je huid licht is je van betere komaf bent of mooier bent.  Ik heb nog 7 toevoegingen aan de bestaande 7 schoonheden.

 1. Donkere huid
  Op Curaçao hebben we mensen in alle tinten mooi. Van diep bruin tot wit. Zoveel ongekende schoonheid.
 1. Kabei ( natural).
  Kabei natural is nog steeds niet een schoonheidsideaal. Ik vind ons “kabei natural” sowieso tot een van de schoonheden behoort. Dit betekent niet dat ander haar niet mooi is. Kabei natural heeft veels te lang een negatieve stempel gehad en moet nu wel als schoonheidsideaal gezien worden, zodat wij er anders over gaan denken.
 1. Dreadlocs
  Zoveel mensen op ons eiland met prachtige locs en tot de dag van vandaag wordt dit gezien als vies en onverzorgd. Als wij dreadlocs gaan embracen en als een schoonheid  zal de beeldvorming over mensen met dreadlocs ook veranderen.
 2. Prachtige tanden. Onze mensen hebben de mooiste smiles ter wereld.
 3. Mooie mond. De meeste mensen die je voorbij ziet komen hebben een mooie mond, mooie lippen. Volle lippen werd heel lang niet als schoonheidsideaal gezien. Op dit moment is het opeens een hype en wil iedereen mooie volle lippen.
 4. Billen, heupen en benen. Volgens de media was het altijd zo geweest dat te veel billen, heupen en benen geen schoonheidsidealen zijn. Veel “Yu di Kòrsou”hebben prachtige benen, billen en heupen. Embrace it.
 5. Volslank/ diki. Te lang is het schoonheidsideaal dun geweest geweest. Op Curaçao. Zien we dat vrouwen hun curves embracen.

Het is belangrijk dat we meer van onze eigen mensen gaan houden. Stop di bisa ku no tin muhe of homber nechi/ bunita riba nos Isla. We zijn niet allemaal de Judeska’s en de andere personages die Jandino neerzet.
We hebben alle schoonheden en we kunnen onze eigen schoonheden creëren en accepteren.

Hende nechi nos ta.

 

Robin Photography

de-krultang-hot-comb-via-4c-natural-hair-chicks

 

Christine Alvarez

 

Advertenties

One thought on “The catwalk called Roodeweg”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s