GEEN WERK = GEEN GELD = CRIMINALITEIT


Een paar dagen geleden weer 3 doden van nog niet eens 30 jaar oud. Hartverscheurend! Elke week weer raak. Wanneer houdt het op? Wanneer gaat de regering dit probleem bij de kern aanpakken?

Ik hoorde het nieuws vanochtend en het eerste wat ik tegen mijn moeder zei was: “Laga mi rumannan akinan na Hulanda. No tin nada pa nan na Korsou.” Gek genoeg de realiteit pero dikon mester ta asina?

Ik zeg dit al jaren: de regering houdt criminaliteit op Curaçao in stand. Geen mogelijkheden voor werk staat gelijk aan veel criminaliteit. Hangjongeren (gai nan ku ta sinta bou di palu) die manieren gaan zoeken om aan geld te komen of simpelweg uit verveling. Ze hebben geen positieve voorbeeldfunctie. Ouders zijn langdurig werkloos/of hebben stress door het ontbreken van een ondersteunende partner. Dat laatste is iets waar de regering geen of weinig invloed op heeft, maar waar de regering wel een ‘zorgplicht’ heeft.

Er zijn genoeg jongeren die willen werken, maar geen werk vinden. Ze worden nergens aangenomen. Werk zorgt voor inkomen en financiële onafhankelijkheid. Het houdt ze van de straat, zorgt voor structuur, sociale contacten en status. Daarnaast biedt het ook een kans om vaardigheden te ontwikkelen. Wanneer neemt overheid verantwoordelijkheid voor het scheppen van banen?

De overheid kan op verschillende manieren werkgelegenheid creëren. Er wordt heel veel geïmporteerd. Seriously why? Kunnen we niet onze eigen groenten en/of fruit planten.  Het is niet nodig dat het uit Panama (IK ROEP MAAR WAT!) vandaan moet komen. Meer banen, minder import. Is dat een oplossing?

Ex-gedetineerden komen weer terug in de maatschappij maar als er geen werk voor ze is, komen ze binnen no time weer in de gevangenis terecht. Vicieuze cirkel. Zij moeten allereerst ondersteund worden bij het vinden van werk, maar vooral ook bij het behouden van werk. Biedt dat tussenkomst voor de

Bedrijven hebben liever geen ex-gedetineerden op de werkvloer, maar is het niet zo dat iedereen een tweede kans verdient. Waarom wordt dat niet gestimuleerd door de overheid? Geef bedrijven die in ex-gedetineerden een subsidie. Vanzelfsprekend krijg je te horen dat er sprake is van geldgebrek. Ik geloof er niks van! Leen het desnoods van Nederland. Dit is toch geen leven. Investeren in je mensen en op lange termijn zal dat lonen. Trust and believe. Samenwerking met andere eilanden zou eventueel een tussenkomst zijn.

Makkelijker gezegd dan gedaan en uiteraard zit er meer achter, maar we moeten ergens beginnen. Je moet ervoor zorgen dat mensen die niet werken, toch weer aan het werk gaan. Ik heb niet alle antwoorden, maar ik weet wel dat er iets moet gaan gebeuren. I am just sick and tired of seeing my people kill or getting killed over BULLSHIT.

Zoveel vragen, weinig tot geen antwoorden.

Guestblog van Shacsine Scorea

Advertenties

2 thoughts on “GEEN WERK = GEEN GELD = CRIMINALITEIT”

  1. Het is triest met de werkgelegenheid. Er moet een mentaliteitsverandering komen. Mensen moeten meer creatief worden in het scheppen van eigen banen. Misschien wordt je er niet rijk van maar je kunt er wel van leven. Ons probleem is het snelle geld. Een ander probleem is ook onze tevredenheidsgraad. We hebben steeds meer nodig om tevreden te zijn. We zijn niet meer tevreden met weinig of met kleine dingen. Het zal een studie waard zijn hoe jongens en meisjes omgaan met werkeloosheid. Ik hoor meisjes/ dames veel eerder praten over een cursus volgen om zelf aan de slag te gaan of om iets extra’s te verdienen. Het heeft ook te maken met de genoten opleiding hoe wij in het leven staan. Je hoort niet meer van algemene ontwikkeling of volwassen educatie. De regering heeft weliswaar een zorgplicht maar wij hebben veel verborgen talenten die slapend zijn. Met carnaval merk je hoe gedreven we zijn. Onze vrouwen kunnen goed koken, bakken, naaien, huis schoonmaken enz. Ik kende een Haitiaans meisje. Zij had een agenda waarin ze al haar adtessen schreef waar ze iedere dag moest zijn om te werken. Er zijn tal van voorbeelden van mensen die met niets zijn begonnen maar die vandaag een eigen lonend bedrijf hebben. Mijn reactie is nogal lang geworden omdat het ook mijn wens en gebed is dat mijn volk een succesvol en gerespecteerd volk zal worden. Een volk dat respect heeft voor de tien geboden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s