Trots en eigenheid


De afgelopen jaren heb ik me als ondernemer bezig gehouden met de re-integratie van mensen zonder werk. Van de deelnemers aan deze trajecten was misschien wel de helft geboren op Curaçao of had een vader en/of moeder uit Curaçao.

Een opvallend en ongewenst aantal. Sommigen heb ik kunnen helpen, veel ook niet. De opeenstapeling van problemen was simpelweg niet op te lossen. Je moet dan denken aan huisvestingsproblemen (geen huis of een te klein huis met te veel inwoners), gebrek aan opleiding, gebrekkige taalbeheersing van het Nederlands, hoge schulden, detentie-achtergrond, fysieke en mentale problemen. Als werkgever en opleider kon ik slechts helpen bij een deel van deze problemen. Veel mensen zitten in een vrijwel uitzichtloze positie; zonder hulp komen ze er zelf niet meer uit. En deze hulp wordt in Nederland niet geboden, op zijn minst volstrekt onvoldoende.

Ik heb op allerlei manieren getracht bij de Nederlandse overheid voet aan de grond te krijgen om deze problemen structureel op te lossen, maar heb weinig respons mogen ontvangen. De overheid in Nederland is een stroperig apparaat waar daadwerkelijke en authentieke aandacht voor de problemen van Curaçao-enaren ver te zoeken is. Een gefundeerde aanpak van deze problematiek hoeft men niet te verwachten van Nederland.

We moeten dit probleem bij de wortel aanpakken. De oplossing ligt in Curaçao. Nog voor deze problemen zich in Nederland manifesteren moeten we ingrijpen. Ten eerste omdat vroege interventies beter werken, ten tweede omdat Nederland zich niet als eigenaar ziet van dit probleem. Het wordt afgeschoven op Curaçao: ‘zij brengen hun problemen naar Nederland’. Dat is de gemiddelde mening in Nederland. Curaçao is formeel een deel van Nederland maar op het moment dat er problemen moeten worden opgelost, ineens niet meer.

In Curaçao kunnen we dit veel beter oplossen. Er moet gewerkt worden aan een eigen onderwijssysteem bijvoorbeeld. Ik miste in veel van mijn medewerkers kennis van en trots voor de eigen afkomst. Men leert op school in Curaçao niet over bekende Curaçao-enaren zoals Brion, Tula, Maduro en Frank Martinus Arion. Men leert over de successen van de Tachtigjarige Oorlog, 9000 kilometer verderop. Hooguit kent men wat bekende sporters van het eiland, maar dat komt door de televisie. In Curaçao leer je alles van Nederland kennen, maar van je eigen eiland leer je nauwelijks iets. Dat geeft niet alleen een gebrek aan trots, dat levert tevens een misplaatst beeld van Nederland op.

Het onderwijspakket op Curaçao is vergelijkbaar met het pakket in bijvoorbeeld Stadskanaal in Groningen. En dat is natuurlijk raar. Het geeft het gevoel aan Curaçao-enaren dat ze deel uitmaken van de Nederlandse samenleving, die hen eigenlijk helemaal niet ziet als deelgenoot in die samenleving en het ontkent tevens de eigenheid van Curaçao en haar inwoners.

Curaçao moet zijn eigen koers gaan varen. Deel zijn van de Caribische wereld en zich focussen op succes in de regio. Curaçao moet gaan investeren in het eigen onderwijs en mag daarbij financiële middelen/investeringen eisen van Nederland, simpelweg omdat Nederland mee profiteert. Maak duidelijk dat dit uiteindelijk kosten scheelt in Nederland zelf. Dat is namelijk altijd de gemiddelde motivatie van een land als Nederland: meer winst, minder kosten. Maak daar gebruik van.

In Curaçao moeten de allerkleinsten al op de basisschool leren over het eiland zelf, over succesvolle Curaçao-enaren en over de Caribische regio en haar geschiedenis.

Het onderwijssysteem mag niet meer afkomstig zijn van Nederland. De belangen van Nederland en Curaçao zijn nu eenmaal niet dezelfde. Curaçao moet aan “Nation-building” doen, de trots en de kennis over de eigen regio en het eigen land vergroten. Weg met die focus op Nederland! Die is geheel niet wederzijds.

Blog van Maarten ter Linde

Bron foto: Antilliaans dagblad

Advertenties

One thought on “Trots en eigenheid”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s