Integriteitskamer?


Sint Maarten heeft geld nodig na de verwoesting door orkaan Irma. De bewoners sterven bijkans van de tekorten en het ongemak, alles is kapot, het eiland is een slagveld. Nederland móet helpen met geld. Dat is niet alleen de staatsrechtelijke plicht van Nederland, ook een historische en menselijke.

Maar Nederland stelt een voorwaarde.

We willen een “Integriteitskamer” op Sint Maarten. Anders helpen we niet.

Wat is eigenlijk een Integriteitskamer? Ik schat in een groep betrouwbare zielen die de corruptie op het eiland moet indammen? Op zich nobel, maar als dit initiatief over de hoofden van hulpbehoevenden wordt doorgedramd, gaat het nobele er snel vanaf.

In Sint Maarten is terecht geopperd dat de koppeling tussen hulp en deze wens van Nederland niet haalbaar is. De nood is NU en een Integriteitskamer installeren duurt langer dan een paar dagen. In Nederland zou dit minimaal een paar jaar duren. Laten we eerlijk zijn, ambtenarij kost tijd. Binnen een paar dagen een Integriteitskamer installeren is niet haalbaar. Wie nemen er bijvoorbeeld zitting in zo’n kamer en wat zijn de bevoegdheden? Het budget? Aan wie of welk ministerie wordt verantwoording afgelegd? Er komt nogal wat kijken bij zo’n Integriteitskamer. Zeker omdat zo’n ding er nog niet is. Moet helemaal nog bedacht worden. Gaat ‘m hoogstwaarschijnlijk niet worden dit jaar, waarbij ik zelfs al twijfels heb over volgend jaar. Tot die tijd dus geen hulp naar Sint Maarten.

Sterker nog, ook Mark Rutte komt voorlopig niet op bezoek. ‘Eerst moet die Kamer er zijn’, slaat Rutte als een ouderwetse VOC-Regent met de vuist op tafel. Die VOC waarvan we de mentaliteit zo graag terug wilden toch? Vergeet niet dat dit zo ongeveer de corruptste organisatie ooit was, die in handen van de toenmalige “overheid” hele landen leegroofde en bevolkingen uitmoordde voor geld.

O ja, ook Sint Maarten was slachtoffer van, in dit geval, de zus van de VOC, de WIC, die wellicht nog corrupter was..

Zou in Nederland ook niet gek zijn hoor, zo’n Integriteitskamer.We hebben in Nederland het woord corruptie nog net niet uitgevonden.

Zou de Belastingdienst dan eindelijk eens aangepakt worden voor illegale afspraken met grote buitenlandse firma’s die fijne regelingen krijgen als ze zich hier vestigen terwijl lokale bedrijven en werknemers alle kosten daarvan ophoesten?

Zou zo’n Kamer d’r voor kunnen zorgen dat directeuren en bestuurders in zorg en andere overheids-gefinancierde takken van sport zich wél aan de beloningsregels houden die er zijn afgesproken?

Gaat die Kamer in Nederland een beslissende rol hebben in de benoeming van burgemeesters en vage onderzoekscommissies, zodat dit niet de tombola van plucheplakkers blijft?

Mag de Integriteitskamer bij ons alsjeblieft binnen kijken bij alle aanbestedingen van alle overheidsinstanties die erg vaak ondoorzichtig verlopen en waar we de laatste tijd niet zulke positieve verhalen over horen?

Ik denk dat ik zo nog wel een aantal onderzoeksonderwerpen kan benoemen.

Doe ons ook maar zo’n Integriteitskamer. En dan graag binnen een week geïnstalleerd!

Guestblogger Maarten ter Linde

Advertenties

3 thoughts on “Integriteitskamer?”

  1. Ik kan me je woede/frustratie goed indenken, maar ik denk ook dat ‘Nederland’ gelijk heeft door het geld niet zomaar over te geven. Niet omdat de (arme) mensen het niet nodig hebben, dat blijkt wel. Maar juist omdat ik denk, dat als ze het geven op de manier zoals de top in Sint Maarten het wil, het geld/hulp niet bij de arme mensen terecht komt, maar juist in de zakken van de zovele rijken op dat eiland. Hoe ze dat zo snel mogelijk moeten oplossen, daar ben ik niet een geschikt persoon voor om over oordelen, ik heb weinig met politiek e.d., maar het zou mijn hart verzwaren als de arme mensen alsnog creperen, ondanks het geld dat gestuurd wordt. Ik denk dat we daar ook aan moeten denken.

    Like

  2. De strijd wordt gestreden over de rug van de arme mensen maar wanneer het geld er eenmaal is, trekken juist de armen aan het kortste eind. St Maarten vormt geen uitzondering. Curacao idem dito. In 2010 flink wat geld gekregen. Zijn de armen erop vooruit gegaan? Geen enkel huis werd er voor deze groep gebouwd. Het was de ene corruptieschandaal na de andere. Geen wonder dat zelfs de bewoners van St Maarten openlijk op de tv hebben gezegd dat Nederland het geld voor de opbouw zelf moet beheren. Het vertrouwen is helemaal zoek. Jammer.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s