Wie zijn wij

Welkom op takimitabeba.com. De site is een initiatief van Quenton Stroop, beter bekend als ‘Oompie Stroopie’. Hij schreef voorheen elke vrijdag op zijn facebookpagina de column ‘Resumen di siman’. De populariteit van Oompie’s resumen bleek echter al snel ongekend waardoor een groter podium een logische ‘next step’ was.

Quenton vormde een team van een groep jonge en enthousiaste professionals met roots op de eilanden, met een sterke mening en een passie voor schrijven en met één gemeenschappelijk doel: het eiland dat ze thuis noemen naar een betere toekomst helpen. En dat doen ze, ieder op een eigen manier, door dagelijks interessante, grappige en informatieve blogs te posten en daarmee tegelijkertijd de lezer een kijkje te gunnen in het leven op de eilanden of elders ter wereld.

Quenton Stroop (Oompie Stroopie) 

DSC_2197

Quenton (34), beter bekend als ‘Oompie Stroopie’, is na 15 jaar in Nederland te hebben gewoond, weer thuis. Hij woont en werkt momenteel op Bonaire, maar dat weerhoudt hem er niet van om nauw betrokken te blijven bij de ontwikkelingen op zijn geboorte-eiland Curaçao. Dit laatste heeft hem geïnspireerd om met een wekelijkse column genaamd ‘Resumen di siman’ te beginnen waarin hij een samenvatting maakt van opmerkelijke gebeurtenissen die in de loop van de week hebben plaatsgevonden en waarbij humor de boventoon voert.

Hiermee probeert ‘Oompie Stroopie’ de lezer ervan bewust te maken dat dit – ondanks alle negatieve gebeurtenissen – ons thuis is en dat we de handen ineen moeten slaan om het beter te maken. Hij sluit zijn ‘Resumen di siman’ altijd af met de populaire kreet: T’aki mi ta BEBA! (afgeleid van ‘T’aki mi ta biba’: hier woon ik).

De populaire Resumen di siman van Oompie Stroopie is iedere vrijdag te lezen.

Endilo Lourens

Endilo

,,Vader. Echtgenoot. Workaholic. Levensgenieter. Blogger. Glas is half vol maar schenk gerust bij!”, zo beschrijft Endilo (34) zichzelf. Hij is een trotse ‘Yu di Kòrsou’ die in 1999 na het vwo te hebben afgerond naar Nederland vertrok om daar aan de Universiteit van Maastricht economie te studeren. In 2010 verruilde hij Nederland voor het kleine en efficiënte Singapore waar hij een full-time baan heeft als interne consultant bij een investeringsbank. ,,Ik hou van wat ik doe! Ik hou er ook van om mijn gedachten op papier te zetten, voornamelijk over de overeenkomsten en verschillen tussen Singapore en Kòrsou”, zo vertelt Endilo. Met het bloggen hoopt hij dat anderen inzien dat we het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden. ,,Als we juist het beste van elkaar kopiëren en aanpassen aan onze eigen normen en waarden, vergroten we de kans om het beste uit ons dushi Kòrsou te halen.”

Ooit gaat Endilo terug, en zal hij eindelijk weer kunnen zeggen ‘Ta’ki mi ta Beba’. ,,Maar tot die tijd zal ik van een afstand een bijdrage leveren aan de positieve ontwikkeling van ‘mi Dushi Kòrsou’!

Endilo blogt fanatiek iedere dinsdag voor de website http://www.takimitabeba.com.

Christine Analise

Christine

Christine (34) is op Curaçao geboren, in Limburg opgegroeid en heeft de laatste acht jaar van haar verblijf in Nederland in Gelderland gewoond. Sinds twee jaar woont ze echter op Bonaire. ,,Doordat ik in Nederland ben opgegroeid, beleef ik het wonen in het Caribisch gebied heel anders dan iemand die waarschijnlijk wel op één van de eilanden is opgegroeid”, zo geeft Christine aan. ,,Mijn brein is een chaos van woorden, gedachten, emoties en herinneringen. Volgens de linker- en rechterbreintheorie ben ik een rechterbreinpersoon: warm, chaotisch, spontaan, creatief en heel vrouwelijk. Vrouwelijk ja, dat ben ik. Ik houd van jurkjes, hakjes en tasjes.”

Achter de warme, spontane en vooral vrouwelijke vrouw schuilt echter veel meer: een krachtige vrouw, met een eigen mening en met doelen in het leven. Een vrouw die hard werkt, graag leert en volop in het leven staat. ,,Ik ben jarenlang iemand geweest die zich liever op de achtergrond hield, maar dat is nu anders. Mensen en cultuur fascineren mij. Ik schrijf graag over dingen die ik meemaak in het dagelijks leven, dingen die ik zie, beleef, ruik, proef en voel. Het kan bij mij alle kanten op gaan. Behalve de politiek. Politiek en ik zijn geen goede match. Dat laat ik over aan anderen.”

Christine’s unieke belevenissen zijn elke woensdag op onze site te lezen.

Djenn Wasabi

1978731_10152572515941587_6353677463285373130_n

Djenn (36) woont op Bonaire waar ze werkzaam is in de Jeugdzorg. Haar droom is echter om op een dag ook een dramatherapie-praktijk op te zetten. Zij neemt de lezer elke donderdag mee op een gedurfde, theatrale en misschien ook wel poëtische tour, langs haar passies; koken, mode en reizen. Ook vertelt ze persoonlijke verhalen, nostalgische anekdotes van de tijd die nooit meer terugkomt, en over haar dagelijkse zinnige en onzinnige beslommeringen. Djenn spreekt haar blogs ook altijd in. ,,Mijn stem is mijn instrument”, zo laat ze weten.

Yolanda Wiel

12029749_888640534596092_6209051802228511763_o.jpg

Yolanda gelooft dat iedereen creatief is op z’n eigen gebied. Ze loopt graag op kedsen, kan niet zingen, heeft de meest interessante gesprekken met kinderen, is niet geïnteresseerd in wat hoort of moet, is een friend for life, vindt dat alles met respect gezegd en gehoord kan worden, speelt graag met taal en heeft een bodemloze nieuwsgierigheid naar de mens en het leven en de levende mens.

Buiten haar blogs is Yolanda nogal verlegen, maar als je naar haar mening vraagt krijg je die vaak (ook wel eens ongevraagd) zonder saus voorgeschoteld. Waarschijnlijk is dit te danken aan haar jeugd in Europa ook al is haar lombrishi hier op Curaçao gedereerd.

In het dagelijkse leven werkt Yolanda als beeldend therapeut voor haar eigen praktijk Dareling.

Richailine Elisa

image1 (1)

Richailine Elisa (25), geboren op Curaçao, heeft in 2011 haar nest verlaten om haar grote droom in Nederland te verwezenlijken. Actrice worden! Zij is net afgestudeerd van De Acteerschool Rotterdam. Momenteel woont en werkt zij als actrice in de grote stad. ‘Ik beleef het Yu’i Kòrsou zijn op een heel andere manier doordat ik nu in Nederland woon. Door nare en mooie ervaringen probeer ik de lezer aan het denken te zetten over ons gedrag en mentaliteit. We zijn ‘dushi hende’ en hebben ontzettend veel kracht in ons. Dat moet in overvloed naar voren komen in plaats van focussen op het negatieve’, aldus Richailine.

Zij schrijft over persoonlijke belevenissen waarin zij zich bevind. Ook heeft zij een scherp blik op wat beter mag op onze dushi Curaçao, ook al is het van een afstand.

Daarnaast had Richailine haar eigen blog waar zij de ABC- studenten tips gaf over het studentenleven in Nederland. ‘Dat deed ik omdat het leven als Curaçaoënaar in Nederland niet zo rooskleurig is als gedacht’, zo vertelt Richailine.

Evita Sanches

IMG_0054

Evita (30) is een wereldburger die in Suriname is geboren. Op haar 17de emigreerde zij samen met haar moeder naar Curaçao en koos er na 8 jaren voor om een masteropleiding Communicatiewetenschap te volgen in Nederland. Anderhalf jaar nadat zij haar studie had afgerond, heeft zij in Spanje en Marokko gewerkt. Vlak voor haar vertrek naar Spanje besloot zij om haar leven als expat te delen op het platform IloveInspiration.nl.

Na haar periode als expat keerde zij terug naar Nederland maar remigreerde na een paar maanden weer naar de zon. Nu woont Evita op dushi Kòrsou, waar zij haar tijd en energie steekt in persoonlijke groei, ontwikkeling, uitdagingen en ervaringen opdoen. “Mijn visie is beïnvloed door de landen waarin ik heb gewoond en de reizen die ik heb gemaakt. Het heeft veel bijgedragen aan mijn karakter en ik ervaar het wonen op Curaçao anders dan jaren geleden. Zeker als buitenlander is mijn ervaring anders dan een Yu di Kòrsou.”

Op onze site gaat Evita haar wereld delen van succes en falen, vallen en opstaan, lachen en huilen..

Advertenties